null Beeld

‘Het is een geruststellende gedachte dat we een levenstestament hebben’

 - In samenwerking met de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie -

Zaken die voor de toekomst geregeld moeten worden, zoals pensioenen en (levens)testamenten, schuiven we het liefst zo ver mogelijk vooruit. Toch is het belangrijk om een en ander vast te leggen. Zo hebben Ina Braakman-Bakker en haar man een levenstestament opgesteld en elkaar en hun kinderen aangewezen als vertrouwenspersonen. En dat vinden ze een geruststellende gedachte.

Sinds een paar maanden hebben Ina (56) en haar man Siem (58) een levenstestament. Dit is een akte die je bij de notaris op kunt laten stellen. In een levenstestament leg je je keuzes en wensen vast voor je eigen toekomst. Zo kun je vastleggen wat er moet gebeuren als je zelf niet meer kunt handelen en wie namens jou beslissingen mag nemen en waarover. Denk aan geld en bezittingen, maar ook aan medische en persoonlijke zaken.

Wat is het verschil met een 'gewoon' testament?

“Veel mensen verwarren een ‘gewoon’ testament met een levenstestament", vertelt Ronald Brinkman van Vechtstede Notarissen in Hardenberg, het notariskantoor bij wie Ina en haar man het levenstestament hebben opgesteld. “In een testament regel je zaken voor ná je overlijden: wie zijn de erfgenamen, wie wikkelt de erfenis af, etc. In een levenstestament regel je juist zaken als je tijdens je leven niet meer kunt handelen.”

Om een levenstestament te kunnen opstellen, moet je kunnen overzien wat je doet en beslist. Brinkman: “Is het te laat, dan kan het dus niet meer. De mensen om je heen zullen dan naar de rechter moeten om een zogenaamde bewindvoering, mentorschap of curatele aan te vragen."

In een levenstestament bepaal je wanneer de bevoegdheden van jouw vertrouwenspersoon in werking treden. Dat kan ‘direct’ zijn, maar bijvoorbeeld ook pas vanaf het moment dat je niet meer in staat bent je belangen waar te nemen.

Redenen opstellen levenstestament

Ina vindt het een zorgplicht naar haar man en kinderen toe om alles goed vast te hebben gelegd voor de toekomst. “Je kunt wel wachten totdat je tachtig jaar bent, maar er kan ons nu ook iets overkomen, zoals Alzheimer of een TIA. Als zoiets je overkomt, komen er al genoeg emoties los. Het is dan fijn dat er wel een en ander op papier staat, zodat de personen die opgenomen zijn in het levenstestament voor jou kunnen handelen zonder tussenkomst van een rechter. Daarmee bespaar je je man en kinderen heel wat rompslomp"

Bovendien heeft Ina ook ervaring met een in werking getreden volmacht. "Mijn 88-jarige moeder heeft in 2002 een volmacht laten opstellen. Drie jaar geleden ging haar gezondheid snel bergafwaarts en begon ze vergeetachtig te worden. Met als gevolg een verhuizing en opname in een verzorgingstehuis. Ze was niet meer in staat om zelf alles te regelen. Doordat zij mij als gevolmachtigde heeft aangewezen, hoefde ik niet naar de rechter en kon al haar zaken behartigen.”

Financiële en medische zaken

Ina en Siem hebben in het levenstestament financiële en medische zaken opgenomen. Hierbij hebben ze elkaar als vertrouwenspersoon aangewezen. Als haar man en zij dit niet meer voor elkaar kunnen doen, zijn hun kinderen aangewezen in het levenstestament om dit van hen over te nemen. “Zo zijn ook zij op de hoogte van hoe wij over bepaalde zaken denken, zoals behandelplannen in geval van ziekte. Daarnaast is het ook een stukje vertrouwen naar onze kinderen toe.”

Goed advies van notaris

Over wat er allemaal opgenomen kan worden in een levenstestament, zijn Siem en Ina goed geïnformeerd en geadviseerd door notaris Brinkman. Hij heeft met ons meegedacht en verteld wat er allemaal mogelijk is. Zo vertelde notaris Brinkman ons dat het onderdeel 'digitaal en internet' in het levenstestament wordt opgenomen. Hiermee leg je vast wie jouw e-mail mag afhandelen en toegang mag krijgen tot je DigiD. Wat ik ook niet wist, is dat je de opvang van huisdieren vast kunt leggen."

Meerdere kinderen aanwijzen

Daarnaast adviseerde notaris Brinkman Ina en haar man ook om beide kinderen, en dus niet één van hen, aan te wijzen. “Daarvoor zijn er drie redenen. In de eerste plaats heb je dan altijd een vangnet als een van de kinderen zelf zou wegvallen. Ten tweede moeten de kinderen zo met elkaar vooraf overleggen over wie wat gaat doen zodat ze daar achteraf geen gedoe over krijgen. En tot slot voorkom je hiermee dat een kind misbruik van zijn positie maakt, in de wereld van fraude het ‘vier-ogen-principe’ genoemd. Uiteraard wijzen we daarnaast nog op veel meer zaken tijdens het opstellen van het levenstestament. Denk aan schenkingen, de eigen bijdrage in de zorg, belastingbesparing, etc.”

Geruststellende gedachte

“Natuurlijk hoop je dat je het levenstestament nooit nodig zult hebben, maar het is toch wel een geruststellende gedachte dat ik het in de kast heb liggen.”

Meer informatie over het levenstestament vind je op wievandedrie.nl

Bron beeld: Istock

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden