Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Henk: ‘Ik ben bijna 2 meter en had op mijn vorige school de bijnaam GVR’

m37-bevlogen-in-het-onderwijs-henk_3809.jpg

Henk Vegter (53) is al 22 jaar leraar wiskunde. De laatste dertien jaar werkt hij in het voortgezet speciaal onderwijs (vso), waar hij lesgeeft aan klas 4 vmbo-tl, havo- en vwo-klassen. En daar heeft hij dankzij zijn lengte een bijzondere bijnaam gekregen: de Grote Vriendelijke Reus, GVR.

“Mijn favoriete leraar gaf wiskunde en hij was ook mijn mentor in de brugklas. Een jonge vent die je naam wist en altijd een praatje met je maakte. Hij kon er echt een feestje van maken en ik herinner me vooral dat hij altijd de nadruk legde op wat lukte en wat je goed had gedaan. Ik vond rekenen altijd wel leuk, maar voor hem ging ik nog beter mijn best doen. Ik was nog maar twaalf, maar wist: later word ik ook wiskundeleraar. Inmiddels sta ik 22 jaar voor de klas en er is nog nooit een dag geweest dat ik dacht: ik wil niet vandaag.”

Allerlei mogelijkheden

“Iedere leerling moet zijn eigen droom kunnen naleven en kunnen zijn wie hij of zij is of wil worden. Diegenen die daarbij wat extra’s nodig hebben of niet worden begrepen, hebben mijn bijzondere aandacht. Mijn kracht is dat ik ze zíé en me met geduld in hun manier van denken kan verplaatsen. Daarom werk ik met veel plezier op het voortgezet speciaal onderwijs, als leraar en eerder ook als zorgcoördinator. Buiten schooltijd geef ik bijles, ook aan toekomstige leerkrachten, en zit ik in een actiegroep voor kansengelijkheid in het vso. Ik lever graag mijn bijdrage aan de toekomst van het onderwijs. Dat kost tijd, maar het levert nog veel meer positieve energie op.”

‘Wat heb ik hier eigenlijk aan?’

“‘Meneer, wat heb ik hier later eigenlijk aan?’ is een vraag die elk schooljaar terugkomt. Wiskunde is een manier van denken die je helpt om problemen te zien én op te lossen, leg ik dan uit. Vergelijk het maar met schaken; er zijn oneindig veel mogelijkheden om het spel te spelen en je moet tien stappen vooruit kunnen denken. Het gaat om durven te beginnen. Tijdens examentrainingen zeg ik hetzelfde tegen wie vastloopt op een opgave: ‘Durf te twijfelen en dan maak je de eerste stap.’ Volgens mij gaat het daarover in het leven. Ik zeg altijd dat ik echt niet kan beloven dat het allemaal goed gaat, maar waar dat niet zo is, beloof ik wél dat ik ze zal helpen zoeken naar een oplossing.”

Lees ook:
Sabrina: ‘Een leerling zei: ‘Krijgen we nu echt Nederlands van een Surinaamse vrouw?”

Bijnaam GVR

“Het is leuk om van oud-leerlingen terug te horen dat ze me zich nog herinneren op een positieve manier. Ik ben ruim twee meter en had op mijn vorige school de bijnaam ‘GVR’, De Grote Vriendelijke Reus van Roald Dahl. Via Facebook krijg ik nog steeds weleens reacties van mensen die bij mij in de klas hebben gezeten.”

“Toen die mentor van vroeger met pensioen ging, heb ik een mail gestuurd om hem te bedanken voor wat hij voor me heeft betekend. Ik was een schuw vogeltje, flink gepest op de basisschool, en hij hielp mij om uit mijn schulp te kruipen. Voor mij heeft hij echt het verschil gemaakt. Precies wat ik zelf ook voor leerlingen hoop te doen.”

Tekst | Caroline van Mourik
Fotografie | Marloes Bosch

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van ‘Mijn verhaal’ de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Ook interessant