Margriet logo
MT45 M45 Reportage Superfans Beeld Petra Hoogerbrug. Styling: Karin van der Knoop. Visagie: Astrid Timmer.
Beeld Petra Hoogerbrug. Styling: Karin van der Knoop. Visagie: Astrid Timmer.

PREMIUM

Helga is ABBA-fan: ‘Doordat ik voorzitter ben van de fanclub heb ik de bandleden meerdere keren ontmoet’

Helga van de Kar (56) is sinds 1976 fan van de Zweedse band ABBA en is voorzitter van de officiële internationale ABBA-fanclub.

“Een schoolvriendin had een album van ABBA dat ze grijsdraaide als ik bij haar was. Ik was direct fan: in elk liedje hoorde ik iets magisch. Van mijn zakgeld kocht ik de dubbel-lp The very best of ABBA. Ik wilde met mijn blonde haren Agnetha zijn, net als veel meisjes in die tijd, en playbackte en danste voor de spiegel in mijn kamer. Ook werd ik lid van de Nederlandse fanclub. Zo ontmoette ik Anita, ook een grote ABBA-fan, die net als ik uit Roosendaal komt. Samen gingen we naar ABBA-dagen en leerden meer fans kennen.”

Fanclubblad

“Die fanclub hield in 1985 op met bestaan en toen besloten Anita en ik zelf een ABBA-fanclub op te richten. Hoewel de band nooit officieel uit elkaar ging, traden ze in 1982 voor het laatst samen op en daarna gingen de bandleden hun eigen weg. Daar schreven we dan over in het fanclubblad dat vier keer per jaar verscheen. We kregen de informatie van de ABBA-leden en hun managers zelf. Dat was superfijn, want er was nog geen internet en de fans zaten echt op ons blad te wachten. In de jaren negentig was er een ware ABBA-revival: ze werden gecoverd door bands, genoemd in films en brachten het album ABBA Gold: Greatest Hits uit. In 1997 kreeg ik het zo druk met mijn werk voor de fanclub dat ik mijn vaste baan heb opgezegd. Daarnaast zette ik een online ABBA-shop op voor mijn inkomsten.”

MT45 M45 Reportage Superfans Beeld

“Helaas heb ik ABBA nooit live zien optreden, daar was ik te jong voor. Het dichtst bij een echt concert komt ABBA Voyage, een concert met avatars in Londen. Het lijkt net echt en ik voelde me direct veertig jaar jonger toen ik ze zag optreden, echt heel bijzonder! Doordat ik voorzitter ben van de fanclub, heb ik de bandleden meerdere keren ontmoet tijdens openingen en premières. De mooiste herinnering heb ik aan een privéfeest dat Björn en Benny in 2016 organiseerden vanwege hun vijftigjarige samenwerking. Er was een heerlijk diner, tussendoor traden artiesten op en aan het eind zongen Agnetha en Anni-Frid. Dat was voor mij superbijzonder, omdat ik ze nog nooit samen live had zien optreden.”

Fulltime

“ABBA speelt zó’n grote rol in mijn leven, ik ben er eigenlijk fulltime mee bezig. En het heeft me meer gebracht dan alleen de muziek; ik heb me ook ontwikkeld en dingen gedaan die ik anders misschien nooit had gedaan. Door hen ben ik op bijzondere plaatsen in de wereld geweest, zoals in Moskou. Ook heb ik zo veel lieve mensen leren kennen. Onlangs heb ik nog een gastenlijst gemaakt voor een première met twaalfhonderd fans. Dat ABBA zo’n grote rol in mijn leven zou spelen, had ik nooit kunnen bedenken toen ik de muziek op mijn negende voor het eerst hoorde.”

MT45 M45 Reportage Superfans Beeld
  1. Het privéfeest van Björn en Benny in 2016.
  2. Ingelijste foto’s met hand-tekeningen bij Helga thuis aan de muur.
  3. De eerste lp van ABBA die Helga kocht.
Jessica van ZantenPetra Hoogerbrug. Styling: Karin van der Knoop. Visagie: Astrid Timmer.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden