Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Achter de schermen Persoonlijk

Déze plek voelt voor Helene echt als thuiskomen

helene-van-santen.jpg

Helene van Santen is hoofdredacteur van Margriet. Elke week schrijft ze over iets wat haar bezighoudt. Deze keer gaat het over een land waar ze zich áltijd welkom voelt: Frankrijk. Zodra ze de grens over gaat, voelt het als thuiskomen.

“Er is geen land ter wereld waar ik zo veel van houd als van Frankrijk (naast Nederland natuurlijk). De grandeur van Parijs, de lavendelvelden van de Provence, de glamour van de Côte d’Azur: Frankrijk heeft het allemaal. Als klein meisje ging ik met mijn
ouders en zus elk jaar op zomervakantie naar Frankrijk.”

Vrijheid, zomer en plezier

Die vakantie stond voor mij gelijk aan vrijheid, zomer en plezier. Daar is ongetwijfeld mijn liefde voor het land ontstaan. In mijn studententijd ben ik Parijs en de steden aan de Côte d’Azur, met Nice en Cannes als favorieten, geregeld gaan bezoeken. Ik heb
zelfs een korte periode in Parijs gewoond. Officieel om Frans te studeren, maar eigenlijk gewoon om een langere periode te verblijven in die prachtstad waar ik zo verliefd op ben.

Lees ook:
Helene: “Wat is er met jou gebeurd!?’, roept mijn collega uit’

Liefde voor het land

Waar die liefde voor Frankrijk ’m nou precies in zit, vraag ik me weleens af. In de heerlijke crossaintjes en eclairs au chocolat bij de boulangerie? In de fijne terrasjes op elke hoek van elke straat? In de prachtige taal die zo rap van de tongen van de Fransen rolt? In de Franse humor, de mooie landschappen, de voelbare historie, de prachtige architectuur?

‘Frankrijk voelt als thuiskomen’

Het zit ’m in alles. Frankrijk voelt voor mij als thuiskomen. Als ik daar ben, dan is het leven goed. Net als de liefde voor een persoon, is ook deze liefde onverklaarbaar. Het is een gevoel en dat is iets magisch. Ik weet dat velen dit gevoel herkennen: niet voor niets noemen we Frankrijk liefdevol la douce France. Ik zou daar graag nog een bijnaam aan willen toevoegen: la France magique.

Volg Helene van Santen ook op FacebookInstagram of Twitter.

Fotografie | Nine Ijff

Ook interessant