Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Achter de schermen Persoonlijk

Helene: ‘Ik dacht dat ik de tegenpool van een hoarder was.. tot ik ging verhuizen’

helene-ik-dacht-dat-ik-de-tegenpool-van-een-hoarder-was-tot-ik-ging-verhuizen.jpg

Helene van Santen is hoofdredacteur van Margriet. Elke week schrijft ze over wat haar bezighoudt. Deze keer over een ontdekking die ze over zichzelf deed, toen ze ging verhuizen.

“Dat het goed voor je is om niet te veel spullen te bewaren, is al een tijdje een gangbare gedachte. Minimalisme is in, materialisme is uit. Nu dacht ik altijd dat ik de tegenpool van een hoarder was: ik was heel goed in dingen weggooien. Totdat ik ging verhuizen. Toen kwam ik mezelf behoorlijk tegen.”

Schoolrapporten, proefwerken en cassettebandjes

“Vorig jaar ben ik met mijn gezin naar de andere kant van de stad verhuisd, omdat we groter wilden wonen. Verhuizen betekent: door al je spullen heen gaan en dan beslissen: inpakken of weggooien. Al je spullen, dat is veel. Heel veel. Ik vond schoolrapporten van de basisschool, proefwerken van de middelbare en cassettebandjes met interviews die ik in mijn eerste jaren als journalist had afgenomen. Een cassettespeler om die bandjes mee af te spelen, die had ik dan weer niet.”

Lees ook:
Helene: ‘Ik ben niet verslavingsgevoelig, maar dít is mijn zwakke plek’

‘Die kon ik toch niet weggooien?’

“Hetzelfde gold voor een hele la vol dvd’s. Titanic, Grease… Ik lachte vertederd met die dvd’s in mijn hand, die kon ik toch niet weggooien? Maar aangezien ik geen dvd-speler meer in mijn bezit had, moest ik toch voor mezelf toegeven dat dat weinig zin had. En zo werd de inhoud van één lade een hele vuilniszak vol. Het kostte heel veel tijd en een paar tranen. Want afscheid nemen van spullen, tja, dat doet soms toch een beetje zeer. Je neemt namelijk afscheid van een herinnering. Toch voelde ik me daarna lichter. In ons nieuwe huis begonnen we met minder spullen, dat voelde goed.”

‘Wat hebben we alweer veel nieuwe dingen’

“Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en moet ik zeggen: wat hebben we alweer veel nieuwe dingen in huis gehaald. Maar daar moet ik maar naar kijken als ik ooit weer ga verhuizen. Heb je ook moeite met afscheid nemen van spullen? Laat je inspireren door ons dossier ‘minder spullen, meer geluk’ op pagina 87 van Margriet 48.

M48 Cover

Margriet 48 ligt in de winkels! Met daarin een groot interview met acteur Porgy Franssen, de leukste breipatronen voor vesten en truien, alles over consuminderen en hoe je dat doet, de leukste tips voor een reisje naar Zuid-Limburg, koken met pompoen en nog veel meer! Haal ‘m snel in huis of bestel deze Margriet online zonder verzendkosten.

Ook interessant