Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Achter de schermen Persoonlijk

Helene: ‘Ik heb een hekel aan afscheid nemen’

helene-van-santen-portret-26-05-2021.jpg

Helene van Santen is hoofdredacteur van Margriet. Elke week schrijft ze over iets wat haar bezighoudt. Deze keer: hoe afscheid nemen haar stil laat staan bij kleine geluksmomentjes in het dagelijks leven.

“Ik heb een hekel aan afscheid nemen. Zeker als het van leuke collega’s is, zoals brandmanager Carola, die de geweldige en spannende stap heeft genomen om voor zichzelf te beginnen. Wat ben ik trots op haar, maar wat ga ik haar missen op de Margriet-burelen.”

Een geluksagenda

“Tijdens haar afscheidsetentje heeft ze een lief cadeautje voor iedereen: een kleine agenda waarin je elke avond de drie dingen opschrijft waar je dankbaar voor bent. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die dat regelmatig doen gelukkiger zijn. Het idee erachter is dat je leert stil te staan bij kleine geluksmakers, zoals een heerlijk kopje koffie of een mooie zonsondergang.”

Lees ook:
Helene: ‘Ineens voel ik me ontzettend oud’

Geluk in kleine momenten

“Geluk zit ’m vaker in die momenten dan in heel grootse gebeurtenissen, die je nu eenmaal niet elke dag meemaakt. Als je braaf elke avond in je agenda schrijft, heb je na verloop van tijd een heel boekje vol fijne momenten verzameld, waar je doorheen kunt bladeren voor een instant geluksgevoel. Nadat Carola ons de agenda’s met bijbehorende uitleg heeft gegeven, roept collega Nicky direct: “Drie dingen, oh, dat is makkelijk! Ontbijt, lunch en avondeten.” Nicky heeft het begrepen.”

Waar ben ik dankbaar voor?

“Als ik die avond thuiskom, liggen Navin en de jongens al op één oor. Ik kruip op de bank met een kop thee en pak mijn boekje erbij. Waar ben ik dankbaar voor? Voor het gezellige etentje dat ik die avond had. Voor mijn lieve man en kinderen. En tot slot: voor mijn vriendschap met Carola. Want ondanks dat we niet meer samenwerken, weet ik zeker dat ik haar blijf zien. Wat een geluk.”

Volg Helene van Santen ook op FacebookInstagram of Twitter.

Fotografie | Nine Ijff

Ook interessant