Margriet logo
null Beeld

Helene: ‘Stilzitten en aan niets denken? Poeh, wat saai’

Helene van Santen is hoofdredacteur van Margriet. Elke week schrijft ze over wat haar bezighoudt. Deze keer: waarom de leren jurk – nu weer hélemaal hip – haar liet terugdenken aan de dag waarop ze haar schoonmoeder voor het eerst ontmoette.

Meditatie, daar had ik nooit iets mee. Stilzitten en aan niks denken? Poeh, wat saai. En was dat bovendien niet ontzettend zweverig? Allemaal vooroordelen, zo leerde ik tijdens een yogaweekend in Friesland, waarbij een meditatiesessie op het programma stond.

Associatie met zweverigheid

Ineens zat ik in kleermakerszit in een witte zaal met allemaal vrouwen om mij heen voor wie mindfulness gesneden koek leek te zijn. Nog zo’n term die ik altijd associeerde met zweverigheid: mindfulness. Maar eigenlijk had ik geen idee wat dat precies betekende. Ik leerde die middag drie belangrijke dingen. Allereerst de terminologie.

Totaal ontstressen

Mindfullness is met volledige, bewuste aandacht in het ‘nu’ zijn; het gaat daarbij vooral om bewustzijn. Om dat te bereiken kun je meditatie gebruiken, waarbij je in stilte zit met aandacht voor het hier en nu. Ten tweede leerde ik dat het helemaal niet zweverig is, maar eigenlijk doodnormaal om af en toe even stil te staan en al je gedachten, zorgen en to-dolijsten los te laten. Want o, o, wat knap je daarvan op. Ik leerde (les 3) totaal ontspannen, ontstressen en daarmee was mijn batterij na dat weekend volledig opgeladen.

Lees ook:

Oeps: zó liet Helene een onuitwisbare indruk achter op haar schoonmoeder

Ontzettend krachtig

Nu geef ik eerlijk toe dat ik het in het dagelijks leven niet zo vaak meer doe als ik eigenlijk zou willen. Maar als mijn hoofd overloopt, dan zet ik de mindfulness-audiotraining van Edel Maex (mijn favoriet) op en ga ik in kleermakerszit op een matje op de grond zitten. Zodra Edel de woorden ‘je hoeft niet iets te doen, alleen maar te zijn’ uitspreekt, voel ik alle lasten van mijn schouders afglijden. En kom ik echt tot rust. Dat is niet zweverig, maar ontzettend krachtig.

null Beeld

Margriet 41 ligt nu in de winkels! Met deze week een groot interview met acteur Pierre Bokma, de beste tips om helemaal op te laden, Nelli Cooman over de bijzondere band met haar moeder, zó draag je lang haar na je 50e, de lekkerste appeltaart recepten en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Helene van Santen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden