Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Helene moest met kunstschaatsen het ijs op voor een reportage en dát ging voor geen meter

helene-van-santen-portret-26-05-2021.jpg

Helene van Santen is hoofdredacteur van Margriet. Elke week schrijft ze over wat haar bezighoudt. Deze week gaat het over het maken van reportage, op kunstschaatsen!

“Bedrijven bedenken vaak de origineelste evenementen om de pers kennis te laten maken met hun product of dienst. Zo kreeg ik als journalist bij een vrouwenblad ooit eens een schaatsclinic van professionele kunstschaatsters, ter promotie van een wereldbekende ijsshow.

Als kind jarenlang schaatsles

Door mijn chef redactie destijds was ik aangewezen om ernaartoe te gaan voor een reportage, omdat ik goed kon schaatsen. Dat was ook echt zo. Ik had namelijk als kind jarenlang schaatsles gehad en ging daarna nog elke winter geregeld rondjes schaatsen op de ijsbaan.

Lees ook:
Een bezoek aan dít eiland staat bovenaan de bucketlist van Helene

Waar ik alleen geen rekening mee had gehouden: ik had tot dan toe altijd op noren geschaatst. Maar bij de schaatsclinic van de ijsshow waren uitsluitend kunstschaatsen. Dat leek me niet zo’n groot verschil, dus hop, ik deed die schaatsen aan en stapte het ijs op.

Een wereld van verschil

Het bleek een wereld van verschil. Ik krabbelde als een klein kind dat voor het eerst schaatsen aanhad stapje voor stapje vooruit. Het ging voor geen meter. Op zich was dat voor mijn reportage niet erg: ik had veel ontzag gekregen voor de kunstschaatsters en kon nog steeds schrijven over hun kunsten. Alleen de meegekomen fotograaf had een probleem: hij moest een paar foto’s van mij schitterend op het ijs hebben.

Een ware ijsdanseres

Een van de schaatsters van de ijsshow had een idee: ze zou mij stevig vasthouden en in een soort tandemdans meenemen. Het werkte. Ik draaide pirouettes en voelde me even een ware ijsdanseres. Toen werd ik zó duizelig, dat ik de rest van de middag misselijk was. Sindsdien heb ik het altijd gehouden bij een paar baantjes op de ijsbaan op mijn oude vertrouwde noren.”

Meer winterpret?

Margriet 04 ligt in de winkels! Kom maar op met die kou, want dit nummer staat vol warme mode voor winterse dagen. Ook lees je een interview met Anne Wil Blankers, verhalen over operaties die levens veranderden en een interview met Ester, die slachtoffer van huiselijk geweld werd. Ook vertellen lezeressen waar zij spijt van hebben en kun je aan de slag met lekkere recepten waar je zoete aardappel bij gebruikt. Haal deze Margriet snel in huis of bestel dit nummer online zonder verzendkosten.


Over Helene

Helene van Santen Margriet

Helene van Santen (40) is hoofdredacteur van Margriet. Ze woont samen met Navin en hun tweeling Milo en Oliver (3). Helene studeerde Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht en Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is verslaafd aan haar mobiele telefoon, tijdschriften en chocolade. Helene volgen? Instagram | Facebook | Twitter.


Ook interessant