Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Achter de schermen Persoonlijk

Helene: ‘Ik vind de feestdagen gezellig, maar ik krijg er ook altijd stress van’

helene-van-santen-portret-26-05-2021.jpg

Helene van Santen is hoofdredacteur van Margriet. Elke week schrijft ze over wat haar bezighoudt. Nu we steeds dichter bij december komen, denken we allemaal meer na over de feestdagen, die Helene gezellig maar óók stressvol vindt.

“De een vindt het allemaal reuzegezellig, de ander schiet alleen al bij het horen van het woord acuut in de stress: feestmaand. Over hoe leuk de maand december wel of niet is, daarover zijn de meningen flink verdeeld.”

In beide ‘kampen’

“Zelf zit ik in beide ‘kampen’. Ik vind het gezellig, maar ik krijg er ook altijd stress van. Vooral van de voorbereidingen. Ik vier graag sinterklaas, kerst én oud en nieuw, maar dat die feestdagen in een tijdsbestek van een maand vallen, is simpelweg onhandig. Helemáál vanwege de verschillende groepen met wie je de dagen viert. Sinterklaas is nog behapbaar, met een intocht, een feestje op de crèche en een avond met mijn gezin en dat van mijn zus. Maar dan komt kerst. Met een kerstborrel op het werk, die met vrienden, de viering zelf met mijn eigen gezin, met mijn familie en met mijn schoonfamilie.”

De bekende vraag

“Los van de planning en het afstemmen van de agenda’s (“Doen we eerste of tweede kerstdag bij jou?”) moet je ook nog zorgen voor cadeaus en voor eten en drinken natuurlijk. Het is een hoop geregel. En al tijdens het kerstdiner komt standaard de vraag op tafel: “Wat doen jullie met oud en nieuw?” Tja, daar hadden we nog niet over nagedacht. Vieren we het dit jaar thuis, willen we uit, naar familie of met vrienden?

Lees ook:
Helene: ‘We hadden wel kalkoen, maar geen idee hoe we ‘m moesten bereiden’

Met recht een feestmaand

Maar als de voorbereidingen allemaal rond zijn en de planningen zijn gemaakt, dan moet ik zeggen: tijdens de borrels, lunches en diners is het altijd gezellig. Dan geniet ik van het lekkere eten, het samenzijn met de mensen die me dierbaar zijn en het geven (en krijgen, laten we eerlijk zijn) van mooie cadeaus. En is het toch echt met recht een feestmaand.

Outfit-inspiratie nodig?

M51 Cover HR JPG

Zoek je nog een outfit voor de feestdagen? In Margriet 51 vind je een geweldige feestjurk die je zelf kunt maken. In die jurk word je gegarandeerd de showstopper van de avond! Verder in deze Margriet: een interview met Willeke van Ammelrooy, lichte feestrecepten, 25x decemberuitjes, een spannend winterverhaal, een grote cadeaugids en nog véél meer. Haal ‘m snel in huis of bestel deze Margriet online zonder verzendkosten.

Ook interessant