null Beeld

Heerlijke kijk- en luistertips van Susan Smit

Susan Smit dook voor haar nieuwe roman De eerste vrouw in een bijzondere liefdesgeschiedenis: die van de Nederlandse Lou Tellegen – ster van de stomme film in Hollywood – en operadiva/actrice Geraldine Farrar. Een hartstochtelijke, gedoemde relatie die zich afspeelde in een woelig, fascinerend tijdperk. Wat zijn haar eigen favorieten?

Lezen:

“Ik ben een veellezer en een herlezer. Vaak ben ik tegelijk bezig in een drukproef van een boek dat ik wil bespreken, een roman die ik opnieuw wil lezen en werk dat ik bij wijze van research lees voor de roman waaraan ik schrijf. Bij De eerste vrouw waren dat boeken over het vroege feminisme, de Tweede Wereldoorlog, opera en de stomme film. Op dit moment lees ik de drukproef van Dave Eggers’ Helden van de grens en herlees ik The fountainhead van Ayn Rand. Voor ik met een kort verhaal begin, ga ik voor mijn boekenkast staan en blader in boeken om de moed te vatten en in de sfeer te komen. Alsof iemand voor je van de duikplank springt en jij dan ook durft.”

Luisteren:

“Sommige singer-songwriters weten me altijd te raken, zoals Damien Rice, Tori Amos, Maria Mena en Kate Bush. Het is voelbaar en hoorbaar doorleefd, omdat het recht uit hun hart komt. En hoe fijnzinnig Eva Cassidy bestaande nummers naar haar hand zet, vind ik ook prachtig.”

Kijken:

“Voor een goed gemaakte documentaire, over welk onderwerp dan ook, ben ik altijd in. Op het IDFA maakte Requiem for the American dream, waarin Noam Chomsky de uithol-ling van democratie uiteenzet, veel indruk op me. Die over Nina Simone op Netflix vond ik aangrijpend. Voor films ga ik het liefst naar The Movies, een ouderwetse bioscoop in Amsterdam. Laatst zag ik daar The man who knew infinity met Jeremy Irons.”

null Beeld

Dit lees je in de Margriet 43 Nu verkrijgbaar of online te bestellen.

Binnenkijken bij Henny Huisman:

Bekijk ook: Binnenkijken bij Sylvie Meis

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden