Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Hedy d’Ancona: ‘Eigenlijk wilde ik naar de middelbare meisjesschool’

hedy-dancona.jpg

In het recent verschenen boek Wij van de hbs blikt Hedy d’Ancona met andere oud-leerlingen terug op hun tijd op de hogere burgerschool, de school die tot 1974 ruim honderd jaar bestond. Margriet geeft je een inkijkje én verloot tien exemplaren.

Als jong meisje wilde ze eigenlijk naar de middelbare meisjesschool. De meisjes daar waren ‘veel mooier en vrolijker’ dan die ‘suffe studiekopjes’ van de hogere burgerschool. Maar haar voogd stuurde haar naar de hbs voor meisjes aan de Garenmarkt in Leiden. Jaren later schopte Hedy d’Ancona het tot minister, senator en lid van het Europees Parlement. Dit vertelt ze erover in Wij van de hbs:

“Hij bestaat niet meer, de hogere burgerschool voor meisjes. Maar ik bezocht hem. Na de tweede klasse diende er gekozen te worden. Tussen het lonkende schoolbestaan van de middelbare meisjesschool, waar men vooral bekwaamd werd in de ‘moderne’ talen en de dorre, veeleisende jaren gewijd aan het wiskundepakket van de traditionele hbs-b. Het was voor mij als veertienjarige de keus tussen twee soorten van levens op de middellange termijn. Want het ging om meer dan om verschillende roosters. De meisjes van de mms waren veel mooier, veel vrolijker, veel beloftevoller dan die duffe studiekopjes die niet dansten in hun vrije tijd maar viool studeerden, die de verkeerde kleren droegen, die niet door vriendjes werden opgewacht bij het uitgaan der school.
Schoolleiding adviseerde mms
Behalve de eigen voorkeur, werd dat leven op middellange termijn echter ook bepaald door het advies der schoolleiding. Hoe gunstig leek dat dus voor mij uit te pakken toen op het eindrapport der tweede klasse in schoonschrift vermeld stond dat ondergetekende geschikt leek voor de mms-afdeling. Fantastisch! Weldra zou ook ik toetreden tot de club van begerenswaardige vrouwen.
‘Zegenrijke beslissing’
Maar het verliep wat anders. Ik had geen vader meer en daarom een toeziend voogd. Een wijs persoon met een langdurige ervaring in het middelbaar onderwijs, die absoluut niet vond dat meisjes ‘wiskundeknobbels’ behoefden om zich de wiskunde eigen te maken, die bovendien iets verder keek dan de middellange termijn en dus voorzag wat er daarna allemaal niet meer zou kunnen. En omdat de inspraak en medezeggenschap van directbetrokkenen nog niet in de mode was, bevond ik mij dus in september in de derde klasse van de hbs-b. Die, door mij destijds enigszins mokkend aanvaarde beslissing over mij en zonder mij bleek achteraf behoorlijk zegenrijk. Want alles wat ik sindsdien kon doen, werd voor een belangrijk deel toen vastgesteld.”

Dit is een fragment uit het boek Wij van de hbs (€ 19,99, uitgeverij Meulenhoff), geschreven door Roelof Bouwman en Henk Steenhuis. Een nostalgisch geschiedenisboek met anekdotes van nog meer beroemde oud-leerlingen, zoals schrijver Herman Koch, ex-voetballer en columnist Jan Mulder en actrice Willeke van Ammelrooy. Vanaf nu verkrijgbaar in de boekwinkel. 

Win het boek

Margriet geeft 
10 exemplaren weg van Wij van 
de hbs van Roelof Bouwman 
en Henk Steenhuis. Kans maken? Vul vóór 28 september 2017 het winformulier in.

Over de hbs

De hbs heeft meer dan honderd jaar bestaan en geldt nog altijd als de parel uit de Nederlandse onderwijsgeschiedenis. De hogere burgerschool moest zorgen voor meer welvaart, en dat lukte. In 1974 maakte de Mammoetwet een einde aan dit schooltype.

Op 21 september organiseren uitgeverij Meulenhoff en de Rode Hoed een avond over de hbs. Dit wordt zowel een terugblik op de hbs als ‘beste school van Nederland’, als een blik op de toekomst. Welke lessen kunnen we trekken uit het voortgezet onderwijs van toen? Meer informatie: Rodehoed.nl

Beeld | ANP

Lees ook

Bekijk ook

Zo ziet een hele zwangerschap eruit in 2 minuten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant