Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Hartekreet: “Moet ik het contact met mijn moeder herstellen?”

verdrietigvrouw1-jpg.jpg

Annemieke (32): “Ik kom uit een heel onstabiel gezin. Mijn moeder was er niet zo eentje die gezellig thuis met thee en koekjes zat te wachten als ik uit school kwam. Ze kon zomaar uit het niets beginnen te schelden, huilen en slaan. Vaak lag ze hele dagen in bed of zat ze in gedachten verzonken in de woonkamer. Ik kon op zo’n moment gewoon geen contact met haar krijgen. Ook ratelde ze soms aan één stuk door en sloeg ze echt wartaal uit.

Ik nam dus nooit vriendinnetjes mee naar huis, want ik schaamde me voor mijn moeder. Door de situatie thuis werd ik op jonge leeftijd al heel zelfstandig. De sfeer thuis was gespannen: mijn vader sloot zich af en stortte zich op zijn werk. Regelmatig kwam het voor dat hij heel vroeg de deur uit ging en pas laat weer thuis kwam. Ik heb een oudere zus, maar die ging op kamers zodra het kon.

Toen mijn ouders gingen scheiden, ik was 17 jaar, ben ik bij mijn oom en tante gaan wonen. Mijn vader wilde wel voor me zorgen, maar kon dat niet omdat hij zo veel weg was. Ik verhuisde van een dorp naar een stad en moest naar een andere school. Ik voelde me bij mijn familie niet welkom, ze vertelden me regelmatig dat mijn vader niet genoeg geld voor me betaalde.

Op vakantie ontmoette ik mijn huidige vriend. Onze relatie bleek direct vanaf het begin ijzersterk. Ik ben op kamers gaan wonen, dicht bij hem in de buurt. Later gingen we zelfs samenwonen. Dat was het moment dat ik het contact met mijn moeder definitief heb verbroken. Het was moeilijk, maar nodig. Ik ging er zelf aan onderdoor. Ze belde op de meest onmogelijke momenten, op bizarre tijdstippen. Ik probeerde af te spreken dat het contact van mijn kant moest komen, anders trok ik het niet. Maar keer op keer werd ik door haar teleurgesteld. Zij is ‘ziek’, natuurlijk, maar ze trok mij erin mee. Na elk contactmoment was ik van slag. Uiteindelijk heb ik een geheim nummer moeten nemen.

Mijn moeder schrijft mij nu regelmatig brieven. Ik lees ze en bewaar ze ook. Mede daardoor twijfel ik: heb ik er wel goed aan gedaan? Moet ik het contact weer herstellen. Ik heb inmiddels twee kinderen en dat weet mijn moeder niet eens… Wat als ze komt te overlijden? Voel ik me dan altijd schuldig?”

Moet jou ook iets van het hart? Mail je verhaal naar webmaster@margriet.nl met als onderwerp ‘Hartekreet’ en wie weet wordt het zowel in het blad als op de site geplaatst.

Ook interessant