Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Hartekreet: ‘Mijn vriendin is gierig’

hartekreet34-jpg.jpg

Ingeborg (39): “Een goede vriendin van mij is echt een schat, ik ben dol op haar. Onze vriendschap is me erg waardevol. Waar ik me echter al jarenlang aan stoor, en wat me nu eigenlijk echt de keel uit begint te komen, is dat ze ontzettend gierig is. Ze is onwijs op de centen en niet omdat ze er weinig van heeft. Juist niet.

Als we uitgaan met een groepje, geeft zij zelden een rondje. En als ze het dan wel doet, omdat ze er simpelweg niet meer onderuit kan omdat alle anderen al een keer drankjes zijn gaan halen, neemt ze voor zichzelf een goedkoop frisje of wijntje mee. Bij de rondjes van anderen bestelt ze zonder blikken of blozen doodleuk een cocktail of mixdrankje.

Als we uit eten gaan, wil zij altijd precies betalen wat ze heeft gegeten en gedronken. De rekening gewoon delen is veel makkelijker, zeker als we met een groepje zijn, maar dat wil zij niet. O wee als ze een paar euro te veel moet betalen. Het woord ‘fooi’ komt ook niet in haar woordenboek voor volgens mij, want als zij degene is die afrekent, geeft ze zelden iets extra’s. Om je dood te schamen.

Als we een kopje koffie drinken op een terrasje of een drankje doen met z’n tweetjes, zal zij nooit zeggen: ‘Ik trakteer wel.’ Zij legt precies genoeg neer voor haar eigen drankje, of wacht af tot ik aanbied voor ons allebei te betalen. Ik krijg van haar bovendien elk jaar een heel klein, karig verjaardagskadootje, terwijl ik zelf altijd heel erg uitpak. Dat vind ik ook leuk, dat doe ik graag. Maar het is jammer dat zij nooit diezelfde moeite doet.

Als ik bij haar thuis kom en ze biedt me wat te drinken aan, dan kan ik kiezen uit thee, water en aanmaaklimonade. Dat vind ik niet erg, ware het niet dat ze bij mij thuis wel alles eet en drinkt wat los en vast zit. Dat vind ik dan gewoon raar.

Maar goed, voorbeelden genoeg. Hoe confronteer ik haar hiermee zonder dat onze vriendschap beschadigt?”

Je kunt hieronder een reactie voor Ingeborg achterlaten. Heb je zelf een eigen Hartekreet? Dan kun je die mailen naar webmaster@margriet.nl.

Meer hartekreten lezen? Klik dan hier!

 

Ook interessant