null Beeld

Hartekreet: “Mijn dochter wordt vetgemest”

null Beeld

Ronja (45): “Onze familie is de dunste niet. Ook mijn twee kinderen zijn aan de mollige kant. Mijn dochter Lisa werd

null Beeld

altijd heel onzeker als het over haar uiterlijk ging. Ze is niet blij met haar mollige lijf, maar wat ze ook doet, afvallen lukt maar niet. De hoop dat ze haar prins op het witte paard tegen zou komen, had ze allang laten varen.

Toen ze 16 was en in de plaatselijke supermarkt ging werken, ontmoette ze Niels. Een aardige en beleefde jongen van 22. Voor mijn dochter was hij het zonnetje in haar leven en het duurde dan ook niet lang voor ze een relatie kregen. Ik had wel even moeite met het leeftijdsverschil, maar toen ik zag hoe gelukkig mijn dochter was, voelde het al beter. Niels had totaal geen moeite met Lisa’s gewicht, integendeel zelfs. Niels geeft de voorkeur aan ‘volle’ meisjes, “hoe meer vrouw, hoe meer om van te houden” is zijn uitspraak. Daar was ik maar wat blij om, want hij neemt mijn dochter dus echt zoals ze is.

Lisa leefde steeds meer op en was vaak van huis. Niels woont al op zichzelf en Lisa was dan ook vaak bij hem te vinden. Zolang zij gelukkig is en haar school er niet onder lijdt, vind ik dat geen probleem. Maar na ruim een half jaar begon me op te vallen dat Lisa steeds zwaarder oogde. Ik heb haar een tijdje in de gaten gehouden en tijdens een dagje winkelen kwam ik erachter dat ze van maatje 42 gegroeid is naar maat 46! Op zich niet iets om je heel druk over te maken, maar toch zat het me niet lekker.

Ik hield Niels steeds nauwlettender in de gaten. Ik had namelijk een documentaire gezien over zogenaamde feeders. Dat zijn mannen die ervan houden hun vrouw zo dik mogelijk te laten worden. Ik wist dus waar ik op moest letten. Op de eerste verjaardag was het al raak. Lisa greep al snel naar de chips, taart en andere slechte lekkernijen. Maar wat nog erger was, is dat Niels haar aanspoorde om nog meer te nemen. Ik wilde niet na één avond al alarm slaan, dus ik wachtte af. Maar bij alle volgende feestjes en partijen gebeurde weer hetzelfde. Ik vond het tijd voor actie!

Na het zoveelste feestje waarbij Lisa zich vol heeft gepropt, heb ik haar erop aangesproken. Ik vertelde hoe ik me erover voelde en waar ik bang voor was. Haar reactie was wel voorspelbaar. Ze werd boos en beschuldigde me ervan dat ik haar geen geluk gun. Ze is boos weggelopen, richting Niels. Mijn dochter is tot over haar oren verliefd op de jongen die haar eindelijk ziet staan en die haar neemt zoals ze is, dat ze niet meer reëel kan denken. Ziet ze dan niet dat ze steeds verder uitdijt en dit niet gezond voor haar is? Ziet ze dan niet dat ik alleen maar het beste voor haar wil? Ze hoeft echt geen maatje 36, maar haar huidige toestand wordt steeds ongezonder. Wat kan ik doen?”

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden