Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Hartekreet: ‘Ik word gepest op mijn werk’

hartekreet48-jpg.jpg

Lenie (50): “Ik dacht altijd dat pesten alleen op school gebeurde. Dat je daar op een gegeven moment overheen groeide, zoals met een allergie kan gebeuren. Helaas ervaar ik nu zelf al bijna een jaar dat je ook op mijn leeftijd vreselijk veel last kunt hebben van mensen die jou het leven zuur maken. En wel op mijn werk.

Ik werk in een vrij grote zorginstelling. Een jaar geleden moest mijn afdeling drastisch reorganiseren en moesten veel van mijn collega’s op zoek naar een andere baan. Ook mijn manager, met wie ik het altijd heel goed kon vinden, nam noodgedwongen afscheid. Er werden nieuwe functies gecreëerd waarin nieuwe mensen startten. Ik ben positief ingesteld, dus besloot er het beste van te maken en me open te stellen voor al deze veranderingen.

Helaas ben ik het pispaaltje van de afdeling geworden. Het is net of iedereen tegen me samenspant. Ik heb geen idee hoe dit heeft kunnen gebeuren, maar ik ben dagelijks slachtoffer van pesterijen. Elke ochtend sta ik op met een knoop in mijn maag, omdat ik weer opzie tegen een nieuwe werkdag.

Het begon met kleine steken onder water, onderhuidse pesterijtjes. Nieuwe collega’s die zich veel beter voelden dan ik, kleineerden me waar anderen bij waren. Het groepje dat die  gewoonte overnam, werd langzaam maar zeker steeds groter. Als we nieuwe collega’s krijgen, wordt hen verteld niet aardig tegen mij te doen. Ik word expres niet uitgenodigd voor vergaderingen, waardoor ik heel veel informatie mis en lijkt alsof het aan mijn eigen onwil ligt.

Mijn koffie is al een paar keer zogenaamd per ongeluk omgestoten, over mijn computer heen. Ook krijg ik constant commentaar op wat ik draag, eet of zeg.
Mijn manager zegt er niks van. Ze doet alsof ze het niet ziet. Soms doet ze zelfs mee aan het getreiter, waardoor ik me helemaal machteloos voel. Ik heb geen idee wat ik eraan kan doen, ik voel me niet sterk genoeg om mijn mannetje te staan. Ziek melden vind ik ook een zwaktebod, al heb ik al een aantal keer op het punt gestaan. Ik kan en wil deze baan niet kwijt, ik heb het geld hard nodig.”

Je kunt hieronder een reactie voor Lenie achterlaten. Heb je zelf een eigen Hartekreet? Dan kun je die mailen naar webmaster@margriet.nl.

 

Ook interessant