Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Hartekreet: “Ik kende geen liefde”

liefde1-jpg.jpg

996124_model_silhouette_2[1]Rosa (35): “Mijn moeder heeft me nooit liefde gegeven. Zelf is ze heel afstandelijk opgevoed en heeft daardoor ook geen idee hoe ze liefde moet geven. Haar relatie met mijn vader is dan ook erg zakelijk en platonisch. Van liefde is geen sprake in onze familie.
Ook toen ik klein was kreeg ik weinig liefde. Als ik verdrietig was werd ik niet getroost en ‘moest ik me niet zo aanstellen’. Het enige doel van mijn ouders was een zo normaal mogelijk leven te leiden. En daar horen kinderen natuurlijk ook bij. Een kus of knuffel kreeg ik nooit en ik heb lange tijd gedacht dat dit normaal was. Op de basisschool viel het me wel al op dat andere kinderen wel een knuffel of kus van hun ouders kregen, maar ik maakte me er niet druk om. Tot ik mijn eerste vriendje kreeg.

In de derde klas van de middelbare school kreeg ik mijn eerste vriendje. Aangezien ik niet gewend was om liefde te krijgen, wist ik ook niet hoe ik dit moest geven. Mijn vriendje wilde zoenen en knuffelen, maar ik wist niet wat ik ermee aan moest. Doordat onze kijk op relaties heel anders was, liep de relatie na twee maanden stuk. Daarna heb ik jaren geen vriendje gehad. Ik had er ook geen behoefte aan. Tot het eindexamenfeest. Ik besloot me mooi op te doffen en zag er die avond echt stralend uit. Ik ontdekte iets wat ik nog niet kende: aandacht. Jongens zagen me opeens staan en gaven lieve complimentjes. In het begin voelde het heel raar, maar naarmate de avond vorderde voelde ik me er steeds beter bij. Die avond leerde ik Pieter kennen.

Pieter was me eigenlijk nooit echt opgevallen, tot die mooie avond. Het duurde niet lang voor we een relatie kregen. Natuurlijk was mijn kijk op relaties nog heel anders dan de meeste mensen. Gelukkig was Pieter erg geduldig en liet me stukje bij beetje kennismaken met het begrip liefde. Van complimentjes tot een knuffel en van een knuffel tot een heerlijke kus. Ik ontdekte gevoelens die ik nooit heb gekend. Sinds die tijd zijn Pieter en ik samen. Hij heeft mij wegwijs gemaakt in de wereld van liefde en dankzij hem kan ik nu ook zelf liefde geven.
We hebben samen twee dochtertjes en ik overspoel ze met liefde. Ik doe er alles aan om ze op een normale manier op te voeden.

Ik moet zeggen dat ik geluk heb gehad met een man als Pieter. Anders was ik waarschijnlijk net zo stijf en zakelijk geworden als mijn moeder.”

Ook interessant