null Beeld

Hartekreet: ‘Ik kan geen ‘nee’ zeggen’

Debby (35): “Al bijna mijn hele leven wil ik mensen helpen, voor hen klaar

null Beeld

staan en zo nodig ook verzorgen. Ik werk parttime als verzorgster in een bejaardentehuis en daar haal ik echt voldoening uit. Die mensen zijn daar heel dankbaar voor het werk wat ik doe en zij vinden het erg gezellig om even een praatje met mij te maken. Hier werk ik drie dagen in de week.

De rest van de week besteed ik aan mijn gezin met twee puberende dochters, verzorg ik het grootste deel van het huishouden en ik heb veel zorg aan mijn demente moeder. Zij zit wel in een tehuis, maar er moeten regelmatig dingen geregeld worden en ik wil ook nog van haar gezelschap genieten. Dat kost soms ook veel van mijn energie, omdat ik mij toch wel zorgen om haar maak.

Gelukkig kan ik op mijn man rekenen, want hij staat altijd voor mij klaar en springt zo nodig bij in het huishouden. Soms zegt hij dat ik eens wat tijd voor mezelf moet nemen. Maar dat vind ik erg moeilijk. Veel van mijn familie en vrienden doen regelmatig een beroep op mij. Dan vragen ze of ik wil helpen klussen, een keertje de hond wil uitlaten, en in de vakantieperiode op hun huis wil passen. Het geeft mij een voldaan gevoel als ik ‘ja’ zeg en hen uit de brand kan helpen.

Maar aan het einde van de week ben ik volledig uitgeblust. Zondag is geen werkdag, maar dan moet er vaak nog wel het een en ander in het huishouden gedaan worden. Op het moment weet ik niet goed hoe ik het moet aanpakken. Want als ik ‘nee’ zeg, zie ik dat zij teleurgesteld zijn en ook dat zij niet weten wie ze dan moeten vragen. En dan zeg ik alsnog dat één keertje wel kan.

Mijn man zegt vaak tegen me dat ik te veel hooi op mijn vork neem en best een keertje ‘nee’ mag zeggen tegen mensen. Maar ik kan dat niet, want ik zou het ook fijn vinden dat als ik een keer in nood zit, dat anderen ook voor mij klaar staan.”

Je kunt hieronder een reactie voor Debby achterlaten. Heb je zelf een eigen Hartekreet? Dan kun je die mailen naar webmaster@margriet.nl.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden