Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Hartekreet: ‘Ik heb overmatige lichaamsbeharing’

hartekreet2-jpg.jpg

Heleen (36): “Het begon allemaal tijdens mijn puberteit. Ik had altijd al wat meer haar op mijn armen en benen dan mijn leeftijdgenootjes, maar toen begon alles wel heel hard te groeien. Tussen mijn wenkbrauwen, mijn bovenlip, buik en zelfs op mijn rug groeiden dikke zwarte haren. Ik ben er op de middelbare school ook vreselijk mee gepest. Ik had een hekel aan de gymlessen en verzon constant smoesjes om maar niet mee te hoeven doen. Als dat me niet lukte, werd ik door iedereen aangestaard. Niemand wilde met mij in een team.

Sinds de zwangerschap van mijn eerste kindje heb ik ook last van een baard. Ik zie altijd zo op tegen de zomer, als iedereen met een lach op het gezicht rondloopt met sandaaltjes, rokken en mouwloze jurkjes kan ik wel janken. In de zomer valt er bijna niet tegenop te scheren. Bijna elke dag ben ik druk in de weer met wax, ontharingscrème, epilators en scheermesjes.

Mijn man is ontzettend lief voor me en zegt gelukkig vaak dat hij me mooi vindt. Ik ben zo onzeker geworden van al dat haar. Ik zit nu in een procedure bij mijn zorgverzekering om de overmatige haargroei in mijn gezicht te laten weglaseren. Ik hoop dat het vergoed wordt, want ik ben het nu echt zat. Ik begin er nu bijna een soort straatvrees van te krijgen, ik wil gewoon niet eens meer naar buiten. Daardoor leidt mijn sociale leven er ook heel erg onder, ik voel me niet vrij genoeg om gezellig met vriendinnen te gaan stappen.

Mijn dochter vroeg pas of ik met haar wilde zwemmen; ik heb mijn man naar het zwembad gestuurd, ik durf zelf gewoon niet. Ik schaam me dood voor mijn overmatige lichaamsbeharing.”

Je kunt hieronder een reactie voor Heleen achterlaten. Heb je zelf een eigen Hartekreet? Dan kun je die mailen naar webmaster@margriet.nl.

Ook interessant