Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Hartekreet: ‘Ik heb een koopverslaving’

hartekreet12.jpg

hartekreet12Willemijn (39): “Ik ben opgegroeid in een heel simpel gezin. Het was altijd gezellig thuis, maar we hadden niet veel te besteden. Ik kreeg wel genoeg te eten en ging naar school, maar verwennerijen waren er niet bij. Vroeger had ik daar eigenlijk geen problemen mee. Geld was niet belangrijk, het ging erom dat we gelukkig en gezond waren.

Die houding veranderde echter zodra ik een carrière kreeg. Mijn ouders hadden geen geld om me naar de universiteit te sturen, maar ik heb wel een opleiding afgemaakt. Vervolgens heb ik keihard gewerkt en nu ben ik een aardig succesvolle carrièrevrouw. Daar ben ik heel trots op, ik heb het allemaal zelf gedaan. Met die carrière kwam ook meer geld. Ik begon steeds meer te verdienen. Tja, dat was geweldig: eindelijk kon ik alles kopen waar ik vroeger geen geld voor had.

Ik ging hele weekenden de stad in om te shoppen en kwam met volle tassen thuis. Tassen, schoenen, sieraden: noem maar op. Tijdens het winkelen kreeg ik een heerlijk gelukkig gevoel. In het begin was het geweldig om steeds nieuwe spullen te hebben. Ik kreeg regelmatig complimentjes over hoe ik eruit zag en hoe mijn huis ingericht was. Maar al snel liep het uit de hand. Ik bleef maar kopen en kopen. Op een gegeven moment wist ik gewoon niet waar ik de spullen moest laten. Ook kreeg ik steeds meer een schuldgevoel na het shoppen.

Toch kan ik er niet mee stoppen. Ik heb al een paar jaar een ontzettend lieve man, die hier niets vanaf weet. Tenminste, dat hoop ik. Hij let niet echt op mijn kleding en spullen, daar is hij niet zo mee bezig. Af en toe zegt hij bijvoorbeeld wel: “Heb je nou alweer nieuwe laarzen?”, maar dan verzin ik gewoon een smoesje. Mijn vriendinnen denken gewoon dat ik veel shop, maar zij zien natuurlijk niet alle spullen die ik thuis verstop. Ik begin me heel schuldig te voelen en voor mijn bankrekening is dit gedrag ook niet goed. Stel dat ik m’n baan verlies, wat moet ik dan?

Ik weet dat ik moet stoppen met geld uitgeven, maar wat moet ik doen? Moet ik in shop-therapie? Ik schaam me hier enorm voor, maar het kan zo niet langer!”

Je kunt hieronder een reactie voor Willemijn achterlaten. Heb je zelf een eigen Hartekreet? Dan kun je die mailen naar webmaster@margriet.nl.

 

Ook interessant