Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Hartekreet: ‘Ik ben bang voor de dood’

hartekreet45-jpg.jpg

Hendrike (39): “Sinds een paar jaar heb ik de angst om dood te gaan. Ik vind het feit dat je zomaar opeens dood kunt neervallen heel beangstigend. In mijn omgeving heb ik de laatste tijd flink wat verhalen gehoord van sterfgevallen die echt heel onverwacht kwamen voor de nabestaanden. Ik realiseer me steeds meer dat het zomaar ineens over kan zijn.

De dood is voor mij een enorm zwart gat. Ik hang geen geloof aan, dus denk niet dat er na de dood nog iets anders is, zeg maar. Ik ben erg bang voor het onbekende. Ik ben een control freak, wil altijd zekerheid en overzicht hebben, maar de dood is nu juist iets wat je zelf niet in de hand hebt. En dat maakt me bang.

Het is niet alleen die onzekerheid, maar ook wat er gebeurt als je daadwerkelijk dood bent. Het idee dat ik dan gescheiden word van mijn man, kinderen, familie en dierbare vrienden, maakt me gek. En dat zij dan doorgaan zonder mij, en ik een hele hoop mis, daar krijg ik gewoon hartkloppingen van. Ziekenhuizen vind ik ook eng, daar hangt vaak zo’n nare sfeer. Kun je nagaan hoe ik me voel bij begrafenissen of crematies; dat is bepaald geen pretje. Natuurlijk vindt niemand dat leuk, maar ik voel me echt heel erg ongemakkelijk in zulke situaties en raak ervan in paniek.
Ik weet niet zo goed waar het vandaan komt, vroeger had ik daar helemaal geen last van. Ik leefde vrij onbezorgd en alles ging me voor de wind. Ik heb nooit een concrete reden gehad om er bang voor te zijn. Met mijn verstand kan ik meerdere redenen benoemen waarom ik niet bang zou moeten zijn.

Dat wordt mij door mijn omgeving ook heel vaak gezegd. Helaas is het zo dat verstand en gevoel in deze ver uit elkaar liggen. Ik voel me onbegrepen en denk dat veel mensen mijn een aansteller vinden.”

Je kunt hieronder een reactie voor Hendrike achterlaten. Heb je zelf een eigen Hartekreet? Dan kun je die mailen naar webmaster@margriet.nl.

Ook interessant