Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Hartekeet: ‘Ik vind mezelf niet leuk’

hartekreet27-jpg.jpg

Tonny (41): “Ik heb jarenlang een relatie gehad. Het was lange tijd fijn, maar op een gegeven moment bloedde het toch dood. Samen besloten we dat het beter was er een einde aan te maken.

Ik moest heel erg wennen aan die nieuwe vrijheid. Dingen in mijn eentje ondernemen, alleen slapen, mezelf vermaken. Dat lukt me nog steeds niet zo goed. Ik moet zeggen dat ik mezelf zonder relatie gewoon niet compleet voel. Heb ik dan echt een man nodig om gelukkig te zijn? Ik lees er veel over, op diverse fora, waar iedereen dingen zegt als ‘je moet jezelf op 1 zetten’, ‘je zelfvertrouwen haal je uit jezelf en niet uit een ander’ en ‘je moet jezelf leuk vinden, dan maakt het niet uit wat een man vindt’. Maar hoe doe ik dat?

Tips als het thuis gezellig maken met kaarsjes, een leuk dvd’tje kijken of een lange strandwandeling maken heb ik uiteraard geprobeerd, maar ik voel me dan zo zielig en alleen. Het zal vast heel leuk zijn als je al gelukkig bent met jezelf, maar hoe kom je op dat punt? Ik ben op zich best tevreden met mezelf: ik ben redelijk slim, ben niet lelijk en heb vrienden en vriendinnen. Ik sport en heb een prima baan. Ik probeer mezelf bezig te houden, maar als ik dan even geen afleiding heb, voel ik me zo naar. Zo alleen, met niemand die mij speciaal vindt. Het voelt alsof er een stukje ontbreekt.

Ik weet dat ik veel heb om dankbaar voor te zijn, maar vaak voel ik dat niet zo. Ik loop al bij een psycholoog en dat helpt wel iets, vooral tijdens en vlak na de sessie. Maar ik heb niet het idee dat ik er in de praktijk iets mee kan. Heeft iemand tips? Herkennen jullie dit, hoe zijn jullie eruit gekomen? Ik wil alles proberen om van dit vervelende gevoel af te komen. Waarom heb ik zo veel bevestiging nodig van anderen?!

Het kost me veel energie en ik ben bang dat het erger wordt. Zowel mijn ouders als broer hebben een verleden met depressies, dus ik heb angst dat dat mij ook overkomt. Zo ver wil ik het niet laten komen! Ik merk dat ik heel graag weer iemand in mijn leven wil, maar mijn verstand zegt dat dat nu juist niet slim is. Ik moet eerst aan mezelf werken, van mezelf houden voordat iemand anders van mij kan houden. Dat weet ik echt wel, diep van binnen, maar doorgaan naar de volgende man lijkt de makkelijkste weg.”

Je kunt hieronder een reactie voor Tonny achterlaten. Heb je zelf een eigen Hartekreet? Dan kun je die mailen naar webmaster@margriet.nl.

Ook interessant