MT33 M33 toffe tantes  Beeld Petra Hoogenbrug. Visagie: Astrid Timmer. Styling: Karin van der Knoop.
Beeld Petra Hoogenbrug. Visagie: Astrid Timmer. Styling: Karin van der Knoop.

PREMIUM

‘Hanny is zeer bepalend geweest voor de diverse keuzes in mijn leven. Voor het gevoel dat alles mogelijk is’

Jolanda Holwerda (55), oprichter Lof Magazine en Lof Academy, (is expert op het gebied van vrouwelijk leiderschap) is het oudste kind uit een gezin van drie. Thuis kreeg ze niet de rust en aandacht die ze zo broodnodig had. Maar Jolanda kan altijd terecht bij Hanny.

Jolanda: “Als kind vond ik het één groot feest bij tante Hanny en oom Jan. Ik was vier toen ik er voor het eerst ging logeren. Later werd dat elke vakantie. Ik ging dan echt op reis. Van Heerenveen naar Emmeloord. Ik weet nog goed dat ik na zo’n logeerpartij altijd heimwee had naar hen. Ik kreeg bij Hanny en Jan alle aandacht, zelf konden ze geen kinderen krijgen en dat was een groot gemis. Ik denk dat mijn moeder daarom ook altijd stimuleerde dat ik zo veel met Hanny optrok, omdat ze haar zus ook kinderen gunde. Tegelijkertijd was het voor mijn ouders natuurlijk confronterend dat ik thuis dan weer lastig kon wennen aan de drukte van het gezin, met twee jongere broertjes die veel aandacht vroegen. In mijn herinnering was ik thuis, in elk geval tot aan de puberteit, een braaf meisje.”

MT33 M33 toffe tantes  Beeld

Ik kon mijn gevoelens bij haar kwijt

“Bij Hanny en Jan kon ik meer mezelf zijn. Kwam ik echt tot rust. Zij waren er voor mij. Ik mocht er altijd paardrijden. Ze betaalden zowel bij mijn ouders als bij hen mijn rijlessen. Omdat mijn tante zelf ook paardreed, konden we eindeloos praten over op welk paard ik had gereden en hoe het was gegaan. Zo is denk ik onze band ontstaan. We spraken over lief en leed, gevoelens die ik thuis niet altijd kwijt kon. Het was Friesland begin jaren zeventig, over gevoelens werd niet gesproken. Ik had in die tijd af en toe paniekaanvallen, dacht veel na over de zin van het leven en was soms ook depressief. In Emmeloord kon ik altijd mijn gevoelens kwijt, van eenzaamheid tot liefdesverdriet. Ik leerde dat deze gevoelens bij het leven horen. Als ik overstuur was, vertelde Hanny me altijd dat het leven niet zwart-wit was maar ook grijstinten had. Achteraf denk ik dat ik een heel gevoelig kind was, dat veel in haar dagboek schreef, alleen werd dat thuis niet onderkend.”

Alles is mogelijk

“Hanny is zeer bepalend geweest voor de diverse keuzes in mijn leven. Toen is de basis gelegd voor het gevoel dat alles mogelijk is, als je het maar echt wilt. Zelfstandig zijn, een organisatie runnen, een baan die ertoe doet. Hanny is meedenkend, zorgzaam maar ook daadkrachtig. Een tough cookie met een groot hart. Ze zorgt niet alleen voor mij, maar voor alle mensen om zich heen. Ik hoop dat ik er ook voor haar kan zijn, mocht dat ooit nodig zijn.”

MT33 M33 toffe tantes  Beeld

Hanny (75+) is gepensioneerd, was in haar werkende leven directeur van een Centrum voor Kunsteducatie:

“Toen de kraamhulp het bij Jolanda’s geboorte liet afweten, heb ik haar haar kleertjes mogen aantrekken. Toen is het zaadje vast geplant, als een soort goede petemoei kon ik allerlei moois voor haar wensen. Als Jolanda bij ons kwam logeren, kon ze zich ontspannen, zichzelf zijn. Toen ze naar de universiteit ging, had ze het dat eerste jaar best moeilijk. We hadden veel telefonisch contact waarbij ik haar probeerde op te peppen en te laten inzien dat er ook een middenweg is. Ik hoop dat ik haar heb kunnen steunen. Ik weet wel dat ik belangrijk voor haar was en ben, maar heb dat nooit als zwaar ervaren. Ik heb net dat tikje afstand om dingen in perspectief te plaatsen, dat kun je als ‘tante’ vaak makkelijker doen dan als ouder. Ik wilde niet tussen haar en haar moeder komen. Ik hou van Jolanda. En ook van mijn zus.”

MT33 M33 toffe tantes  Beeld

“Jolanda en ik vinden veel dezelfde dingen leuk zoals paardrijden en reizen. Mijn man is een huismus, maar wij zijn trekvogels. Toen Jolanda 24 jaar was en in Hong Kong ging wonen, greep ik mijn kans en ging meteen langs. Ook zijn we samen naar China gegaan, India, twee keer naar New York. We slapen altijd samen in een kamer, kunnen dan nog uren napraten. Jolanda is een bezige bij, maar er is altijd een lijntje tussen ons. We spreken of appen elkaar een paar keer per week, maar claimen elkaar nooit. We laten elkaar in vrijheid. Jolanda is geweldig ondernemend, dat ben ik ook altijd geweest. Ik herken veel van mezelf in haar.”

Els MeyerPetra Hoogenbrug. Visagie: Astrid Timmer. Styling: Karin van der Knoop.
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden