null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hanna Bervoets: ‘Cavia’s worden zwaar onderschat’

Hanna Bervoets (37) schrijft romans, columns, essays en toneelstukken. We vroegen Bervoets naar haar zes favorieten in het leven: van cavia's tot meubilair en haar favoriete boek.

Hanna Bervoets won verschillende literaire prijzen, waar onder de Frans Kellendonck-oeuverprijs. Dit jaar schreef zij het Boekenweekgeschenk en in juni verschijnt haar eerste verhalenbundel Een modern verlangen.

1. Cavia’s

null Beeld

“Toen mijn vriendin en ik een jaar samen waren, kocht ik in het geheim twee cavia’s, de zusjes Thelma en Blanche. Het zijn geweldige diertjes, en zwaar onderschat qua intelligentie. Mijn vriendin leerde ze met de clicker-methode door een hoepeltje te springen en een high five te geven.”

2. New Balance

null Beeld

“Mijn lichaam heeft de tijd nodig om aan nieuwe schoenen te wennen; het luistert nauw of een model goed zit. Ik heb de ideale schoen gevonden in New Balance-gympies, maar een nieuw paar is altijd net weer anders. Toen ik na veel onderzoek weer een goed zittend model vond, heb ik meteen twee paar gekocht.”

3. Bureaustoel

“Praktisch gaat bij mij altijd boven mooi. Mijn bureaustoel is daar een goed voorbeeld van. Hij blinkt niet uit in schoonheid, heeft een lelijke kleur blauw, maar hij zit perfect. De stoel was best duur, maar dat betaalt zich terug. Ik heb hem al meer dan vijftien jaar.”

4. Carmen Maria Machado

null Beeld

“Toen ik de verhalenbundel Her body & other parties van Carmen Maria Machado las, realiseerde ik me hoeveel impact zo’n bundel kan hebben. Het wakkerde het vuurtje aan om zelf ook verhalenbundels te schrijven. Een modern verlangen is mijn eerste, het voelt alsof ik weer debuteer.”

5. Amerika

“Ik groeide op in de jaren negentig, de commerciële televisie werd gedomineerd door Amerikaanse films en series. Ik dacht: in dat land gebeurt het! Daar ben ik wel van teruggekomen, maar Amerika voelt toch nog steeds als mijn tweede thuis. Als het kan, vlieg ik in december weer naar L.A..”

6. Dagritueel

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

“Omdat ik thuis werk, hecht ik extra aan vaste rituelen. Daarmee breng ik structuur in mijn dag. Ik maak elke dag een wandeling, zonder muziek of andere prikkels. Zo maak ik mijn hoofd leeg. Daarna lunch ik lekker lang, terwijl ik de krant lees. Alleen. Als er een keer geen tijd voor is, baal ik daar echt van.”

Tekst | Deirdre Enthoven

Beeld | Privébeeld, Getty Images

null Beeld

Margriet 30-31 ligt nu in de winkel! Met in dit extra dikke dubbelnummer: een interview met Janny van der Heijden en André van Duin, een grote zomerhoroscoop, weer verliefd op je 50e, 15 pagina's lekker puzzelen en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden