Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Ontwikkelaar Nederlandse Gebarentaal Sarah Muller: ‘Er is met een doof persoon meer communicatie mogelijk dan je denkt’

handgebaren.jpg

Als gebarentaal je moedertaal is, is communiceren via het gesproken woord niet mogelijk. Maar dat betekent niet dat er geen enkele mogelijkheid tot communicatie mogelijk is wanneer iemand geen gebarentaal spreekt. Dat benadrukt deskundige Nederlandse gebarentaal Sarah Muller (54), die zelf doof geboren is. Ze legt uit wat je in dat geval het best kunt doen en laten. “Er is meer mogelijk dan je denkt.”

Het is 23 september de Internationale dag van de Gebarentalen. Een belangrijke dag waarop stilgestaan wordt bij de oprichting van de Wereldfederatie van Doven (WFD) in 1951. Deze datum markeert de geboorte van een lobbyorganisatie, die door behoud van gebarentalen en Dovencultuur de mensenrechten van doven wil bevorderen. De dag is onderdeel van de Internationale Week van Doven.

Schrikreactie

Sarah Muller vertelt dat veel mensen schrikken, wanneer ze merken dat ze doof is. “Ik woon zelf in een klein dorpje en als iemand mij bijvoorbeeld de weg vraagt, dan schrikken ze soms van mijn stem omdat deze wat anders klinkt. Soms lopen ze dan gewoon door. Ik weet niet wat het is, het lijkt wel alsof ze bang voor me zijn. En wat er heel vaak gebeurd is dat mensen ineens Engels gaan praten, alsof ze mijn stemgeluid verwarren voor een andere taal.”

Foto: Harry Vurink.

Schreeuwen heeft geen zin

“Als je een doof persoon tegenkomt is het belangrijk om vooral om niet te gaan schreeuwen. Veel mensen doen dit als ze merken dat ze een doof persoon treffen, maar dit heeft geen zin. En wat je echt nooit moet doen is praten óver doven in hun bijzijn. Dat is echt heel pijnlijk. Ook niet als er een tolk Gebarentaal bij staat, dan is het heel belangrijk om alsnog tegen de dove persoon te praten en niet over de dove persoon tegen de tolk”, benadrukt Sarah gepassioneerd.

Mogelijkheid tot communicatie

Sarah maakt duidelijk dat er ondanks het gebrek aan gehoor en kennis van gebarentaal allerlei mogelijkheden tot communicatie zijn. “Wat je wel kunt doen is duidelijk articuleren zodat liplezen gemakkelijker gaat”, vertelt ze. “Nog een mogelijkheid is om je vraag of uitleg op te schrijven in je telefoon. En met handen en voeten kom je ook een eind. Zo kun je eigenlijk altijd wel communiceren, maar je moet er wel even de tijd voor nemen”, gaat Sarah verder.

Handige handgebaren

Toch vindt ze het lastig om enkele handgebaren op te sommen die iedereen zou moeten kennen, omdat je met enkele woorden niet heel veel opschiet. “Het is leuk als iemand goedemorgen kan zeggen natuurlijk, maar het blijft een visuele taal. Soms wordt de handvorm net verkeerd gedaan waardoor er iets anders gezegd wordt en dat werkt dan alleen maar averechts.”

Ondanks dat deelt Sarah vijf handgebaren voor actuele en handige woorden. ‘Maar ik raad iedereen aan om een cursus gebarentaal te doen, want dit is voor ieders leven een verrijking”, besluit ze.

Handgebaar voor: corona.

Handgebaar voor: leuk.
Handgebaar voor: Nederland
Handgebaar voor: koffie
Handgebaar voor: gebarentaal

Bron | Dovenschap

Beeld | Getty, Nederlands Gebarencentrum.

Ook interessant