MT 49 M49 Hij Zij van  Beeld Marloes Bosch, Visagie: Nicolette Brøndsted.
Beeld Marloes Bosch, Visagie: Nicolette Brøndsted.

PREMIUM

‘Haar lef, haar temperament, dat flamboyante dat ze heeft, ze fascineerde me van meet af aan’

Hoe is het om de partner van een bekende Nederlander te zijn? Deze week: consultant Sjaak Buhling (68), echtgenoot van zangeres Laura Fygi (66).

“Voor mijn werk stap ik zonder schroom op iedereen af. Ik heb een groot netwerk en breng de juiste mensen met elkaar in contact. Daarin ben ik absoluut niet verlegen, maar toen het erop aan kwam Laura voor me te winnen, speelde de vrees voor afwijzing me parten. Vele jaren voordat we iets met elkaar kregen, had ik haar gezien in een achterzaaltje van een kerk waar mensen kwamen om een gokje te wagen. Ik had daar een speelautomaat staan en zij verdiende een centje bij als croupier. Verder dan een veelzeggende blikwisseling kwamen we niet. Ik was op slag verliefd, maar durfde geen initiatief te nemen.”

Concert van Ray Charles

“Vijftien jaar later vroeg een vriendin me of ik een paar schoenen bij Laura wilde ophalen. Ze zei: ‘Jij kent Laura toch?’ Ik kende Laura van dat casino, maar het leek me sterk dat zij het was. Toen ze de deur opende, waren we allebei aangenaam verrast en zeiden tegelijkertijd: ‘Hé, ben jij het!’ We hebben even gepraat en daarna heb ik die schoenen meegenomen. Wederom was ik op slag verliefd. Dus ja, toen moest ik wel actie ondernemen. Onzeker als ik was, liet ik een vriend bellen. ‘Sjaak wil met je uit,’ zei hij tegen Laura. ‘Dan moet Sjaak zelf maar bellen,’ reageerde ze. Dat heb ik meteen gedaan. Vervolgens gingen we samen naar een concert van Ray Charles. Haar lef, haar temperament, dat flamboyante dat ze heeft, ze fascineerde me van meet af aan.”

“Ik herinner me nog goed hoe ik vol trots naar haar keek toen we uit eten waren en de eigenaar van dat restaurant haar ten dans vroeg. Samen dansten ze op de tafel. Dat uitbundige vind ik geweldig. Zoals Laura altijd onbelemmerd zichzelf is, daar kan ik weleens jaloers op zijn. Bang om voor schut te staan, wilde ik nooit opvallen. Zij hoeft dat overigens ook niet, hoor. Ze vindt het af en toe heerlijk om ergens anoniem te zijn. Ik kan nog weleens de neiging hebben om te pleasen, Laura niet. Zij is rechtdoorzee, zegt precies wat ze denkt. Ik zie het aan haar wenkbrauwen als ze iemand niet mag. Vaak volgt er dan een scherpe opmerking. Zó die zit, denk ik dan. Laura gedraagt zich niet als een diva, hoor, met de band is ze one of the boys. Ja, ze heeft wél karakter. Zo zal ze vrijwel nooit een toneelstukje opvoeren. Behalve vroeger, als ze de kinderen voorlas. Dat deed ze zó levendig met verschillende stemmetjes, dat als ík onze kinderen voorlas, ik te horen kreeg dat mama dat veel leuker deed en dat ik maar een saaie stem heb.” (lacht)

MT 49 M49 Hij Zij van  Beeld

Discipline en structuur

“Hoe laat Laura ’s nachts ook thuis was van een optreden, de volgende ochtend vroeg stond ze alweer voor de kinderen brood te smeren. Ze is enorm gedisciplineerd en gestructureerd. Ik ben meestal wat laconieker. Vergeleken bij mij is ze een controlfreak. Vroeger, als ze maximaal twee weken op tournee ging door Azië, had ze voor mij een heel schema gemaakt hoe laat ik wat moest doen betreffende de kinderen en het huishouden. Als ze dan belde met de kinderen stond ik naar ze te gebaren dat ze niet moesten verraden dat ik af en toe iets minder gezond kookte dan was voorgeschreven, haha.
Laura heeft veel minder last gehad van het legenest­syndroom dan ik. Zij vond het normaal dat kinderen op een gegeven moment uitvliegen. Dat is het natuurlijk ook, maar de middelste ging al op zijn achttiende het huis uit. Daar had ik toen echt moeite mee. Inmiddels kan, nou ja móét, ik het wel accepteren dat ze alle drie zelfstandig wonen. Ach, het ouder worden, heeft ook zijn voordelen. Vroeger zei ik overal ja tegen, maar tegenwoordig mijd ik mensen die me irriteren. Laura is direct, maar ik ben zelf ook niet altijd diplomatiek. Ik kan ook tegen iemand zeggen: ‘Sterkte hè.’ Waarop zo iemand verbaasd vraagt: ‘Waarmee?’ Dan antwoord ik lachend, maar met een serieuze ondertoon: ‘Met hoe jij bent,’ haha. Soms vindt Laura dat ik te snel oordeel. Zij gelooft dat er in ieder mens iets goeds zit. Dat zal best, maar ik heb niet altijd zin om daarnaar op zoek te gaan.”

Aan elkaar gewaagd

“Toen Laura en ik 32 jaar geleden op huwelijksreis naar Mexico gingen, haalde ze een boek uit haar koffer: Alles went, behalve een vent. Ik zag die titel en dacht: o, dat begint lekker. Natuurlijk hebben wij ook onze ups en downs gekend, maar we zijn niet voor niets nog bij elkaar. We zijn aan elkaar gewaagd. Als er een kastje van Ikea in elkaar moet worden gezet, doet Laura dat. Toen ik ruim 31 jaar geleden de commode voor onze eerste baby in elkaar zette, hield ik een plank over. Dat overkomt Laura niet. Zij doet zo’n klus supergeconcentreerd. Zo heeft ze ook het geduld om heel zorgvuldig kraaltjes en pailletjes op haar kleding te naaien.
Tijdens corona heeft ze het boek All of me geschreven, dat eind november uitkomt. Op haar boekpresentatie zal ik in elk geval niet worden weggestuurd. Het is me namelijk weleens overkomen dat ik Laura na een optreden kwam ophalen en dat mij de deur werd gewezen, omdat de organisatrice niet geloofde dat ik haar man was. Haha.”

MT 49 M49 Hij Zij van  Beeld

Laura & Sjaak

Wat is typerend voor jullie relatie?
“Humor. Samen lachen is een belangrijk onderdeel van onze relatie.”

Wat bewonder je het meest aan Laura?
“Haar veerkracht en haar vasthoudendheid.”

Wie van jullie tweeën kan het best boos zijn?
“Dat kunnen we allebei wel. Ik herinner me hoe Laura haar boosheid voorafgaand aan een optreden voor het Rode Kruis Gala niet meer kon verbergen. Ze droeg een prachtige jurk, maar bijna bij elke stap bleef ze met haar naaldhakken in die rok hangen. Dat zorgde voor flink wat irritatie. Sheila de Vries die dat zag, trad heel kordaat op. Ze vroeg bij de receptie om een schaar, zei tegen Laura dat ze op een tafel moest gaan staan en knipte vervolgens heel vakkundig de rand van die jurk af. Probleem opgelost, haha.”

Hoe heb je Laura ten huwelijk gevraagd?
“Ik heb haar geen huwelijksaanzoek gedaan. Het besluit om te trouwen namen we samen, terwijl we om een uur of twee ’s nachts nog andijviestamppot zaten te eten. Een van ons, ik herinner me niet meer wie, opperde: ‘Laten we gaan trouwen.’ We hebben direct een datum geprikt. Op 4 augustus 1990 zijn we in de tuin van het Hilton Hotel in Amsterdam in de echt verbonden.”

Mieke van WijkMarloes Bosch, Visagie: Nicolette Brøndsted.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden