Dorenda van Dijken gynaecoloog overgang Beeld Eigen beeld
Beeld Eigen beeld

Gynaecoloog Dorenda van Dijken doorbreekt het taboe op de overgang: 'Door de overgang te (h)erkennen, doorbreken we het glazen plafond’

Iedere week zet Margriet’s hoofdredacteur Helene van Santen een vrouw in het zonnetje. Een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze andere vrouwen in hun kracht zet. Omdat ze zich inzet voor een betere maatschappij. Omdat zij het verschil maakt. Deze week: Dorenda van Dijken, gynaecoloog van het OLVG West in Amsterdam, die het taboe op de overgang doorbreekt.

Helene: “Dorenda van Dijken is een van de meest inspirerende vrouwen die ik ooit heb ontmoet. Ze heeft een missie en daar gaat ze volledig voor: ze wil de overgang uit de taboesfeer halen en daarmee zorgen dat vrouwen met hun klachten naar een arts toe gaan en er niet mee blijven rondlopen.” Zelf kan dat natuurlijk het beste uitleggen, dus hoog tijd om even met haar te bellen:

Dorenda, kun je vertellen wat je precies doet?
“Ik werk sinds 1994 als gynaecoloog en vind mijn vak nog steeds ontzettend leuk. Naast de algemene gynaecologie houd ik me bezig met afwijkende uitstrijkjes en de behandeling daarvan. Maar ook met afwijkingen aan de schaamlippen en vagina (dat gebied wordt vulva genoemd), zowel met huidziektes, maar ook andere afwijkingen of als het niet goed gehecht is na een bevalling bijvoorbeeld. Het grootste deel van mijn werk bestaat uit zorg voor vrouwen met overgangsklachten. De gezonde vrouw met opvliegers kan heel goed geholpen worden bij de huisarts of een verpleegkundig overgangsconsulente. Ik zie vrouwen die een andere onderliggende aandoening hebben of specifieke problemen die zijn ontstaan door de overgang. Met name psychische klachten, slaapstoornissen, seksuele problematiek etcetera. Deze vrouwen hebben vaak meerdere problemen en de bekende opvliegers en nachtzweten hoeven echt niet altijd op de voorgrond te staan.”

Hoe pak je dat aan?
“Het kan soms een complexe puzzel zijn om deze vrouwen goed te helpen. In het OLVG hebben we sinds ruim twee jaar een multidisciplinair team bestaande uit een cardioloog, een seksuoloog, een psychiater, een neuroloog/slaapspecialist, een klinisch neuropsycholoog, een internist-endocrinoloog en ik. Samen vormen we de Multidisciplinaire OvergangsProblematiek Poli (MOPP). Elke maand komen we bij elkaar en bespreken complexe patienten. We doen ook maandelijks spreekuur waarbij er afhankelijk van de problematiek een speciaal team wordt samengesteld voor elke patiente. Enorm leerzaam en leuk, maar ook heel efficiënt om te doen omdat je direct een plan kan maken en eventuele medicatie goed met elkaar kan afstemmen.”

Wat is jouw drijfveer?
“Ze zeggen wel eens dat ik last heb van het “helperssyndroom” haha. Ik wil graag mensen helpen en problemen oplossen. Ik zie zoveel vrouwen met klachten die ook echt wel te helpen zijn en als dat dan lukt, dan geeft dat veel voldoening. Daarbij merk ik dat vrouwen toch vaak nog niet hun risicofactoren kennen om gezond oud te worden, terwijl je er zelf best veel aan kan doen. Ik vind het dan fijn om vrouwen die informatie te geven, dat zijn vaak dankbare eye-openers.”

Hoe ziet jouw droom eruit?
“Dat er goede erkenning en herkenning is van gezondheidsklachten bij vrouwen. Vrouwen zijn echt anders dan mannen. En dat vrouwen daardoor beter geholpen en gehoord worden zodat er ook minder arbeidsverzuim is en het glazen plafond niet meer bestaat.”

Waar ben je het meest trots op, wat je tot nu toe hebt bereikt?
“Dat de overgang meer “op de kaart” staat en dat er meer aandacht is voor deze levensfase bij vrouwen. Het gaat zeker beter, maar we zijn er nog lang niet.”

Wie heeft voor jou het verschil gemaakt?
“Klinkt misschien raar, maar dat is echt mijn man Jan. Hij moppert wel eens dat ik zo veel werk, maar toch doet hij altijd de boodschappen, kookt en steunt me enorm. Daardoor kan ik doen wat ik doe. Mijn kinderen zijn ook mijn kritische klankbord, dat is echt heel fijn en ik leer veel van ze.”

Hoe kunnen onze lezers bijdragen of meehelpen?
“Maak het bespreekbaar! Het begint echt bij ons vrouwen zelf. Als we er niet eerlijk over praten dan doorbreken we nooit het taboe.”

Wie maakt volgens jou het verschil?

Ben of ken jij ook een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze zich inzet voor andere vrouwen en/of de maatschappij? Mail naar redactie@margriet.nl t.a.v. Helene van Santen / Zij maakt het verschil.

RedactieEigen beeld
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden