null Beeld

Griet Op de Beeck: ‘Ik ben geen slachtoffer meer’

Haar interview in DWDD deed nogal wat stof opwaaien. Maar wel met de verkeerde focus. Natuurlijk snapt schrijfster Griet Op de Beeck (44) dat iedereen zich vooral richt op haar incestverhaal. Maar het mag allemaal wel wat minder bot.

Het lijkt misschien tegenstrijdig, de Vlaamse schrijfster Griet Op de Beeck die haar privéleven angstvallig geheimhoudt terwijl zij nu juist naar buiten is getreden met het intiemste wat haar is overkomen. Niets wil ze kwijt, niet of er wel of geen geliefde in haar leven is, of hoe de relatie met haar moeder is. “Alsjeblieft,” zegt ze, “gun mij dat deel van mijn leven voor mijzelf te houden. Ik maak de keuze om te spreken, maar het is niet aan mij om het ook over anderen te hebben.” Dat ons gesprek bij haar thuis in Gent plaatsvindt is eveneens uitzonderlijk. “Dat doe ik nooit en dat zal ik hierna ook niet meer doen. Dat ik je hier ontvang, heeft alles met het onderwerp te maken.”

Dat onderwerp – incest – komt ter sprake in Het beste wat we hebben, het eerste deel van wat een trilogie zal worden. Het verhaal ontvouwt zich rond de hoofdpersoon Lucas, een rechter, die op een dag zowel zijn huwelijk als zijn baan plotseling vaarwel zegt. Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat Lucas geen simpele midlifecrisis heeft, maar dat zijn pijn ergens anders vandaan komt. Hij ontfermt zich over een eenzaam, moeder-loos jongetje en probeert zijn zus Suzanne, die is opgenomen met een ernstige persoonlijkheidsstoornis, zo goed mogelijk te ondersteunen. Wat is er precies gebeurd in hun jeugd? Zware kost dus, maar Op de Beeck pakt de lezer op een bijna lichtvoetige manier aan de hand om die vervolgens razendknap door een emotioneel mijnenveld te manoeuvreren. Het boek gaat dus helemaal niet over haar, maar de media-aandacht focuste zich totaal op dat ene aspect: incest. Niet onbegrijpelijk, omdat de auteur besloot om naar buiten treden met het feit dat zij zelf tussen haar vijfde en negende jaar door haar – inmiddels overleden – vader is misbruikt. Ze liep vast, ging in therapie en legde in een proces van jaren beetje bij beetje de puzzel samen, tot er nog maar één conclusie mogelijk was: de verklaring voor de lange lijst indicaties wees onontkoombaar naar misbruik door haar vader. In de pers barstte er een discussie los over het fenomeen ‘verdrongen herinnering’.

Griet zet koffie en chocolade op tafel en vertelt op haar bekende welbespraakte manier. Hier zit een vrouw met een missie, maar ook een auteur die hoopt dat mensen haar boek willen lezen en die benieuwd is naar wat ze daarvan zullen vinden.

“Misbruik,” zegt Griet, “is het verbindende thema tussen de boeken. Het is de onderstroom die duidelijk moet maken hoe diep de vertakkingen van incest in een gezin ingrijpen. Maar er staan nog zo veel andere belangrijke dingen in. Ik heb juist heel erg geprobeerd om er een groot positivisme in te steken.”

Lees het hele interview met Griet Op de Beeck in Margriet nr. 47. Je kunt het hele interview ook online lezen via Blendle.

Tekst | Heleen Spanjaard

Fotografie | Ester Gebuis

Visagie | Nicolette Brøndsted

Lees ook

Bekijk ook

Bewaar jij ook altijd al je kettingen bij elkaar op één plek? Dan komt dit probleem je vast bekend voor.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden