MT1920 M1920 En ook nog Beeld ANP en privébeeld.
Beeld ANP en privébeeld.

PREMIUM

Giovanca: ‘De platenspeler is een eerbetoon aan mijn vader en de muziek van mijn jeugd’

Zangeres en tekstschrijver Giovanca (45) maakte de afgelopen paar jaar vooral furore als presentatrice van Op1. Nu de concertzalen weer open zijn staat ze ook weer op de planken. Momenteel toert ze door het land met de voorstelling Giovanca honours Diana Ross (giovancamusic.nl).

MT1920 M1920 En ook nog Beeld

1. Muziekmeubel

“Naast mijn vaders platen heb ik ook het muziekmeubel waar zijn platen in stonden, gekregen. Het is zo’n typisch bruin jarenzeventigmeubel. Het staat nu in mijn woonkamer en met mijn platenspeler erin is het een eerbetoon aan hem en aan de muziek van mijn jeugd.”

2. Bidhandjes

“De bronzen beeldjes van twee biddende handjes symboliseren voor mij ook de steun van mijn ouders. Voor mijn dochter kocht ik zo’n handje met daarin een parel. Ze zei laatst: ‘Door dat beeldje ben jij altijd bij mij.’ Ik vind het mooi dat ik dat symbolische aan haar heb doorgegeven.”

MT1920 M1920 En ook nog Beeld

3. Reisbijbeltje

“Ik kom uit een gelovig gezin. Als ik op reis ging, stopte mijn moeder altijd een klein reisbijbeltje in mijn koffer. En ook nu ligt er eentje op een plankje in de wc en een grotere versie op mijn nachtkastje. Het staat voor mij symbool voor dat waar ik ook ben, die basis en mijn ouders altijd bij me zijn.”

4. Curaçao

“Mijn meeste familie woont op Curaçao, maar ik ben geboren en getogen in Nederland. Ik groeide op in twee werelden; die van het gymnasium en bijbehorende Hollandse vrienden en die van thuis, waar het ‘anders’ en warmer was. Toen ik op mijn 27ste eindelijk op Curaçao kwam, zag en voelde ik waar mijn wortels liggen.”

5. Diana Ross

“Soulzangeres Diana Ross is mijn allergrootste inspiratiebron. Bij haar geluid voelde ik me altijd al thuis, iets wat ik nooit kon verklaren. Tot ik mijn voorstelling Giovanca honours Diana Ross maakte en mijn moeder verzuchtte: ‘Diana Ross… Toen ik zwanger van jou was luisterde ik negen maanden lang naar haar muziek.”

Elpees

“Mijn vader was een groot muziekliefhebber. Zijn elpees brengen me terug in de tijd van die muziek en maken dat ik mij inbeeld hoe hij ze kocht. Mijn ouders hadden het niet breed, aan de prijsjes zie je dat hij echt moeite deed om voor weinig geld toch die muziek te kopen.”

Deirdre EnthovenANP en privébeeld.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden