MT43 M43 Dromen Durven Doen Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Gerja (56) kocht een huis in het binnenland van Portugal, zonder gas, water of elektra

Zeven jaar geleden kochten Gerja Visser en haar man Albert (59) een huis in het binnenland van Portugal. Ze wonen, zonder aansluiting op gas, water en elektriciteit op een terrein van 22 hectare met drie ezels, drie paarden, een hond en twee katten.

“We hadden een vrijstaand huis aan de rand van een dorp in Brabant. Twee leaseauto’s, twee motoren, veeleisende banen - waar ik nog een studie Natuurgeneeskunde naast volgde - het huishouden, in het weekend de kinderen van Albert, familie, vrienden... Dat veranderde allemaal toen ik ziek werd en Albert zijn baan na 23 jaar tijdens een reorganisatie kwijtraakte. We besloten de boel de boel te laten en gingen op vakantie naar Portugal. We vielen als een blok voor het land. De natuur, de sfeer, de mensen… Daar rees de gedachte: als we nou eens hier gaan wonen? Buiten, met een eigen moestuin, tijd voor onszelf, vrijheid, eenvoud en bewust leven in plaats van overleven.”

Mezelf opnieuw ontdekken

“Dat is nu zeven jaar geleden. We hebben een huis gekocht in de Alentejo, de regio boven de Algarve. Hier is vooral landbouwgrond met veel kurkbomen en citrusvruchten. En ’s zomers is het soms heel heet. Toen ik hier net woonde, zat ik nog vast aan hoe je in Nederland over dingen denkt: wat ben je, wie ben je, ben je nog wel ‘nuttig’ als je niet meer werkt? Ik ging mezelf hier langzamerhand weer ontdekken: wat zijn mijn dromen, hoe richt ik mijn leven in?”

“Dat ziet er inmiddels totaal anders uit. We leven hier heel bewust. Als de zon schijnt, hebben we stroom. Een week geen zon betekent dat de was zich opstapelt. We hebben een houtkachel in plaats van gasverwarming. Verder gaan we heel verantwoord om met water. Door de droogte worden de waterputten steeds leger, de schaarste is zorgwekkend. Dus planten we bomen om meer schaduw te creëren en gebruiken permacultuur voor onze moestuin en ons voedselbos. En we gebruiken taipa - de traditionele ecologische manier van bouwen hier – om van de voormalige stal een appartement en praktijkruimte te maken.”

Zuinig met de bronnen

“Het ‘zuiniger’ doen met de bronnen van de aarde geeft een goed gevoel. Het is niet zo vanzelfsprekend dat het er allemaal maar voor jou is op het moment dat jij dat wilt.”

“We zijn hier van alle gemakken voorzien, maar we moeten er wel wat voor doen. En dat geeft voldoening. Daarnaast heb ik volop tijd voor mijn hobby’s, zoals natuurgeneeskunde, en onze hechte vriendenclub. Je leert flexibeler en relaxter te zijn. Wat je deze week dacht te kunnen doen, lukt soms wel, maar vaak ook niet. Ook goed. Doen we het volgende week, geen man overboord.”

Sandra NiewegRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden