null Beeld

Gerdi Verbeet over 75 jaar vrijheid: ‘Het wordt een bijzondere ervaring op zo’n lege Dam’

Hoe beïnvloedt de coronacrisis de viering van 75 jaar bevrijding? In Margriet 18 staat een groot interview met Gerdi Verbeet, voorzitter van het Comité 4 en 5 mei. Maar dat gesprek vond plaats vóór de overheidsmaatregelen. Daarom stelden we haar telefonisch een paar extra vragen.

"Dit geeft de Dodenherdenking juist in deze moeilijke tijd extra glans."

Hoe is het voor u dat juist deze bijzondere viering van 75 jaar vrijheid door het coronavirus wordt overschaduwd?

“Vooropgesteld: dit virus raakt zo veel mensen en bedrijven, dat ik hier niet wil klagen over de gevolgen die het voor ons als Comité heeft. Wat ik wel wrang vind, is dat de mensen die de oorlog nog hebben meegemaakt nu bij de groep horen die het kwetsbaarst is voor het coronavirus. Wij willen hen respect betuigen, maar juist zij kunnen niet bij de herdenkingen en vieringen zijn. En we weten zo goed als zeker dat zij bij de viering van honderd jaar bevrijding niet meer in leven zullen zijn. Dat is jammer.”

Hoe hebben jullie de Nationale Dodenherdenking nu vormgegeven?

“Ik ben er heel blij mee dat koning Willem-Alexander gaat spreken. Dat was al het plan, maar dat dit gewoon doorgaat, geeft de Dodenherdenking juist in deze moeilijke tijd extra glans. Verder waren de filmpjes met getuigenissen die we tijdens de Herdenking altijd laten zien gelukkig al voor de crisis opgenomen. Ook die kunnen we dus gewoon vertonen. Verder roepen we mensen op om niet naar de Dam te komen, maar de registratie op tv te volgen. Ik ben er als voorzitter van het Comité wel aanwezig. Het zal een bijzondere ervaring worden op zo’n lege Dam.”

En Bevrijdingsdag? Jullie zouden naast de festivals dit jaar voor het eerst ook Vrijheidsmaaltijden organiseren…

“Dat is allemaal afgelast. Over die Vrijheidsmaaltijden was ik heel enthousiast, omdat het de bedoeling was dat mensen uit verschillende lagen van de bevolking daar met elkaar in gesprek zouden raken. Ik hoop dat die gesprekken nu alsnog op gang kunnen komen, maar dan online. Ik roep mensen op om via sociale media, vlogs of blogs te vertellen wat vrijheid voor hen betekent.”

Wat betekent de coronacrisis voor uw eigen leven?

“Dat ik de telefoon als een soort infuus aan mijn oor of in mijn hand heb (lacht). We hebben een corona-appgroep met de kinderen en kleinkinderen, waarin we elkaar tips geven om de tijd door te komen en recepten aanraden. We hebben ook met z’n allen The Letter for the King gekeken, de Netflix-verfilming van De brief voor de koning van Tonke Dragt. Daar zou ik normaal gesproken geen tijd voor hebben. Verder vindt mijn hond het vooral een heel gezellige tijd, want ik ben bijna altijd thuis en mijn man Wim en ik maken lange wandelingen op de Veluwe, waar we zelden of nooit iemand tegenkomen. En verder probeer ik natuurlijk mee te leven met de mensen in mijn omgeving en de clubs waar ik voor werk. Het is een bijzondere, intense periode.”

null Beeld

Alle actuele informatie over de aangepaste herdenkingen en vieringen vind je op www.comite4en5mei.nl. Margriet 18, met het grote interview met Gerdi Verbeet, ligt nu in de winkel.

Tekst | Bas Maliepaard

Fotografie | Iris Planting

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden