Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

De geluksmomenten van Oda Spelbos (van Flikken Maastricht)

odaspelbos.jpg

Actrice Oda Spelbos (53), bekend van Flikken Maastricht, is te zien als de moeder van Anne Frank in de toneelvoorstelling Achter het huis.

Geur
“Bepaalde geuren kunnen bij mij geluksmomenten oproepen. Als ik een nacht niet thuis slaap, spray ik bijvoorbeeld weleens wat aftershave van mijn man op mijn sjaal. Dan heb ik hem toch een beetje om me heen. En als ik op straat gebakken vlees en sigaren ruik, denk ik onmiddellijk aan de gezellige bezoekjes aan mijn oma vroeger.”

Studententijd
“Op mijn achttiende ging ik naar de toneelschool in Amsterdam en verhuisde ik vanuit Zeist naar een etage aan de Overtoom, die ik deelde met mijn beste vriendin. Die eerste jaren in de grote stad waren heel gelukkige. Ik bloeide op, voelde me heel volwassen, ging voor het eerst naar cafés en had mijn eerste vriendjes. Het was alsof alles begon toen ik in Amsterdam kwam.”

Thomas
“Het klinkt misschien gek, maar ik was heel blij dat ik een zoon kreeg en geen dochter. Ik was bang dat een meisje een kopie van mij zou zijn, terwijl ik het al ingewikkeld genoeg had met mezelf. Thomas is nu 21, maar het lijkt nog zo kort geleden dat ik hem kreeg. Toen ik hem voor het eerst zag, dacht ik: hij lijkt niet op mij, niet op mijn man, maar op zichzelf. Dat hij er is maakt mij nog steeds elke dag gelukkig.”

Monoloog
“Op 4 mei speelde ik in het kader van Theater na de Dam een monoloog van 45 pagina’s tekst. ’s Middags dacht ik nog: ik ga het afzeggen. Ik had maar vijf keer kunnen repeteren en kende de tekst voor mijn gevoel nét niet goed genoeg. Maar ik heb het toch gedaan en het ging goed. Achteraf was ik zó trots! Dat was een klassiek geluksmoment en ook zo’n moment waarop ik me realiseerde: als dit lukt, kan ik misschien nog wel meer.”

Natuur
“Ik kan erg genieten van de schoonheid van de natuur. Zo herinner ik me een geluksmoment tijdens de eerste vakantie met mijn man. Op La Palma reden we door de wolken naar de top van een vulkaan. Met het vliegtuig was ik wel boven de wolken geweest, maar nooit met de auto. Ik vond het prachtig.”

Vrienden
“Mijn gezin en mijn vrienden geven me het gevoel dat ik het niet alleen hoef te doen in het leven. Na een goed gesprek of gewoon keihard lachen met vrienden onder het genot van een glaasje wijn, kan ik heel opgewekt op de fiets stappen. Ik ben dankbaar dat ik zo veel lieve mensen om me heen heb.”

Interview | Bas Maliepaard
Foto | Ruud de Jong

Dit is afkomstig uit Margriet 2017-48/49, deze editie is te bestellen via Magazine.nl.

Lees ook andere geluksmomenten

Bekijk ook

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant