MT26 M26 Vind ik leuk Beeld Janita Sassen
Beeld Janita Sassen

PREMIUM

Geert Lageveen: ‘In maar tien minuten per dag leer ik supersnel Italiaans’

Acteur en regisseur Geert Lageveen (60) maakte met het gezelschap Orkater de muziektheatervoorstelling Het Verdriet van de Zuiderzee over de gevolgen van de komst van de Afsluitdijk. Vanaf 10 augustus te zien op locatie, het Friese Oudemirdumerklif, met uitzicht op het water.

MT26 M26 Vind ik leuk Beeld

1. Componist

“Door mijn werk voor Orkater ben ik veel met muziek bezig, van jazz en beats tot klassiek. Voor de muziek van één componist, Burt Bacharach, kun je me altijd wakker maken. Hij heeft veel hits op zijn naam, zoals Say a little prayer en Walk on by. Het is lichte muziek, je voelt de zon en het strand, maar het zit heel knap in elkaar.”

2. Suriname

“Ik ben dol op Suriname. Als je met een korjaal de rivier afzakt, zie je hoe prachtig het is. Ik voel me sterk verbonden met de tragische geschiedenis van het land. Het heeft een rijke keuken door invloeden uit de hele wereld. Mijn lievelingsgerecht is teloh trie: dikke frieten van casave met gedroogde zoute visjes.”

MT26 M26 Vind ik leuk Beeld

3. Leestip

“Ik was erg onder de indruk van Twee weken weg van RC Sheriff. Het boek is uit 1931, maar het voelt alsof het gisteren is geschreven. Het is een klein onderwerp over een familie die op zomervakantie naar de kust gaat. De verlangens en teleurstellingen van de personages zijn zó mooi neergezet. Een hartverwarmend boek.”

4. Fietsen

“Met vrienden maak ik elk jaar een fietstocht in het buitenland. We fietsen ook veel in Nederland. De mooiste route is die langs de kliffen van Gaasterland. Je fietst langs de oude Zuiderzee, de plek van mijn voorstelling.”

5. Taalapp

“Met de app Duolingo leer ik Italiaans. Als sinds mijn zesde kom ik in Italië en probeer ik de taal te leren. Als je elke dag een lesje volgt, word je beloond. Ik heb nu aaneengesloten 250 dagen de app gebruikt. Het is verslavend, het kost maar tien minuten per dag en je leert supersnel.”

Film

“Mijn favoriete film aller tijden is One flew over the ­cuckoo’s nest. Ik heb hem opnieuw gekeken met mijn ­kinderen. Ze vonden alle oude films te traag, maar bij deze film lachten ze precies op het goede moment en ze waren geraakt, net als ik destijds! De acteurs zijn geweldig en de film had impact; erna zijn elektrische schokken als therapie verboden in de VS.”

Dorine van der WindJanita Sassen
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden