Stichting BreiBoezem: 'Het is een cadeautje voor deze vrouwen’ Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gebreide borstprotheses voor borstkankerpatiënten: ‘Het is een cadeautje in een zware tijd voor deze vrouwen’

Tijdens het ziektetraject van borstkanker krijgen veel vrouwen te maken met een enkele of dubbele borstamputatie. Een heftige operatie die veel impact heeft. Voor deze vrouwen bestaan er siliconen borstprotheses, maar die zijn niet altijd even prettig. Daarom zijn er de gebreide borstprotheses van Stichting BreiBoezem. Deze zachte en lichte borstprotheses zijn een uitkomst.

Voorzitster Wendie Siwaletti-Verweij en secretaris Carin Voets van Stichting BreiBoezem vertellen over hun missie om vrouwen na een heftige periode te helpen.

Een gebreide borst

Maar allereerst: wat is een BreiBoezem precies? Wendie legt het uit. “BreiBoezem is een alternatief voor uitwendige siliconen borstprotheses. Je komt daarmee in aanraking als je borstkanker hebt gehad of gendrager bent en je daardoor je borst(en) bent kwijtgeraakt. De BreiBoezem is een gebreide borst die licht van gewicht is en die gemaakt is van honderd procent katoen. Dit zorgt ervoor dat hij prettig is om te dragen en de huid niet irriteert.”

Een oproepje op Facebook

Hoewel de stichting voor veel vrouwen veel hulp biedt, is het om een minder fijne reden in Nederland gestart. Wendie kreeg namelijk zelf borstkanker in 2013. “Na de diagnose ben ik in die achtbaan gestapt van operatie, chemo en bestraling. In die periode hield ik de informatie van de borstkankervereniging een beetje bij via Facebook, zodat ik dingen te weten zou komen over mijn eigen ziekte. Op Facebook kwam een oproepje van Jacqueline de Jong voorbij. Zij is een Nederlandse vrouw die in Australië woont. Daar waren ze al bezig met het maken van gebreide borstprotheses en zij tipte ons of dit niet iets voor in Nederland zou zijn”, vertelt Wendie.

‘Ik was meteen enthousiast’

Na het lezen van de oproep ging Wendie aan de slag met het idee en dat pakte enorm goed uit. “Ik was meteen erg enthousiast. Nu werken Carin en ik samen met het team en in 2015 werden officieel een stichting. En twee weken geleden haalden we de tienduizendste aanvraag.”

De gebreide borstprotheses van Stichting BreiBoezem Beeld Stichting BreiBoezem
Beeld Stichting BreiBoezem

‘Twee aanvragen per week’

Ook Carin maakte de enorme groei van BreiBoezem mee. Ze vertelt: “Zelf ben ik begonnen als breister bij BreiBoezem. Ik had een goede klik met Wendie en ben in 2016 in het bestuur gestapt. Eerst was dit niet zoveel werk en hoefde ik maar een aantal aanvragen per week te beantwoorden, maar binnen een korte tijd hadden we meer dan tweeduizend aanvragen.”

‘Geen andere borstprothese meer’

Om erachter te komen of de BreiBoezem wel wat zou zijn probeerde Wendie de gebreide protheses eerst zelf uit. “Hierdoor kon ik goed beoordelen hoe het zit en voelt en hoe het gaat tijdens het sporten en bewegen. Na het testen was ik om en ik heb tot mijn reconstructie van vorig jaar ook geen andere borstprotheses meer gebruikt dan de BreiBoezem.”

‘Er komt veel op je af’

“Ik weet dat er in zo’n borstkankertraject van alles op je afkomt”, vertelt Wendie.” Je stapt die achtbaan in en komt op het punt dat je te horen krijgt dat je borsten eraf moeten. De vrouwen die niet meteen of geen reconstructie kunnen krijgen worden automatisch doorverwezen naar een uitwendige siliconen borstprothese, die je zelf moet gaan uitzoeken bij een lingeriezaak die ze aanbiedt..” Carin vult aan: “Daarnaast zijn de uitwendige siliconen protheses ook erg duur. In principe vallen ze onder de basisverzekering, mits je eigen risico op is. Dat is natuurlijk niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom bieden wij de BreiBoezems gratis aan, als een soort cadeautje in de toch al zware tijd waar de vrouwen in zitten.”

‘Ik had niks aan een hele BreiBoezem’

Niet alleen Wendie, maar ook Carin heeft een persoonlijk verhaal bij BreiBoezem. Ze breidde al een tijd voor BreiBoezem, maar kon de protheses zelf niet gebruiken. “Ik ben borstsparend geopereerd, dus ik had niks aan een hele BreiBoezem”, vertelt ze. “Mijn vriendin is aan de slag gegaan om een halve prothese te ontwerpen. Na vele proefmodellen zijn we naar een lingeriezaak gegaan om daar de juiste maten samen te stellen. En nu gaan ook de halve gebreide protheses er heel veel uit. Daarnaast zijn de BreiBoezems ook heel goed te vormen door de vulling eruit te halen of erbij te stoppen. Zo hebben veel verschillende vrouwen er baat bij.”

Tijdens het gesprek dat we online voeren, wil Carin ons graag een idee geven hoeveel BreiBoezems ze thuis heeft liggen. Ze draait ze de camera om. Tientallen dozen staan opgestapeld in haar huiskamer. “En dit is nog maar voor één pallet”, vertelt Carin. “In de garage staan er nog twee vol, die vanmiddag worden opgehaald.”

‘We merken dat het toch nog een taboe is’

De gebreide borstprotheses zijn er in verschillende maten en vrouwen kunnen ze vormen zoals ze zelf willen, want elke vrouw is natuurlijk anders. Daarbij is de manier waarop vrouwen omgaan met de amputatie en een borstprothese natuurlijk ook verschillend. Het is daarom fijn dat je met de gebreide borstprothese veel kanten op kunt. “Er zijn vrouwen met partner die het gewoon prima vinden om ‘s nachts te slapen zonder protheses”, zegt Wendie. “Maar we merken dat het ergens toch nog een taboe is. Er is ook een groep vrouwen, los wat hun partners ervan vinden, die niet zonder borsten gezien wil worden. Deze vrouwen kunnen de BreiBoezem zelfs in hun nachthemd naaien om ook ‘s nachts het gevoel te hebben dat ze borsten hebben.”

Lees ook:
De vrouw van Jaap had borstkanker: ‘Ik dacht: mijn hemel, in welke wereld zijn we nou terechtgekomen?’

Een nieuwe wereld

Wendie en Carin horen bijzondere verhalen van vrouwen die te maken krijgen met BreiBoezem. Toch zijn er bepaalde verhalen die hen bijblijven. Wendie vertelt: “Wat ik persoonlijk heel mooi vind zijn de verhalen van vrouwen die twintig jaar geleden borstkanker hebben gehad en al die tijd zonder borsten hebben rondgelopen. Zij deden er alles aan om het maar te maskeren, met sjaaltjes bijvoorbeeld. Als je dan hoort dat BreiBoezem ervoor gezorgd heeft dat er een wereld voor ze is opengegaan en ze zich weer gewoon vrouw voelen, dan weet je waarvoor je het doet.”

Breisters in overvloed

Niet alleen de verhalen van de vrouwen, maar ook de breisters zijn voor Wendie en Carin erg bijzonder. “Deze mensen willen graag wat voor een ander betekenen en halen daar ook ontzettend veel voldoening uit”, zegt Carin. “Op dit moment hebben we zoveel breisters dat we zelfs nee moeten zeggen tegen nieuwe aanmeldingen. We zijn natuurlijk wel ontzettend trots dat zoveel vrouwen voor ons willen breien.”

‘Er is één ding belangrijk’

Voor Wendie en Carin is er één ding belangrijk: “We willen dat zoveel mogelijk vrouwen afweten van het bestaan van BreiBoezem. Natuurlijk zijn we erg trots dat we nu de tienduizendste BreiBoezem geleverd hebben, maar er zijn nog zoveel meer vrouwen die borstkanker hebben en voor wie BreiBoezem echt een uitkomst kan zijn. We hopen dat we deze vrouwen allemaal kunnen helpen”, zegt Wendie.

Beeld | Getty Images & Stichting BreiBoezem

Lisa MancheGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden