PREMIUM
‘Frits is vrolijk, slim en lief. Hij kan heel goed luisteren. Ik voel me door hem echt gehoord’
Hoe is het om de partner te zijn van een bekende Nederlander? Deze week: acupuncturist Jeannine Grin (56), partner van parlementair verslaggever Frits Wester (60).
“Ruim twaalf jaar geleden vierde een goede vriendin van me haar verjaardag op Vlieland. Met een aantal vrouwen zaten we daar in een restaurant te schateren van het lachen toen Frits daar ineens in de deuropening stond. Hij kwam op mijn lach af die hij herkende van vroeger. Ooit zaten we op dezelfde middelbare school in Alkmaar. We hadden zelfs een tijdje verkering toen ik vijftien en hij negentien was. Tegen de tijd dat ik eindexamen deed, zat Frits volgens mij al in Den Haag.”
“Natuurlijk zag ik hem later weleens op televisie, maar politiek heeft niet mijn eerste interesse. Vandaar dat ik hem niet op de voet volgde. Al ontging het me niet dat hij zijn werk bevlogen doet. Allebei trouwden we, allebei kregen we een gezin. Frits heeft twee zoons, ik twee dochters. Toen we elkaar op Vlieland tegenkwamen, was ik al gescheiden. We hebben die avond heerlijk bijgekletst, vonden elkaar overduidelijk leuk, maar Frits was nog getrouwd dus we hebben het daarbij gelaten. Wél hielden we contact door te bellen op elkaars verjaardagen. En toen mijn oudste dochter in Den Haag ging studeren en daar een kamer vond, checkte ik even bij Frits of dat een beetje een geschikte buurt was. In september 2020 was Frits inmiddels ook vrijgezel en stelde ik voor samen uit eten te gaan. Ja, dat was inderdaad na de time-out die hij even in zijn carrière had. Frits heeft over die episode destijds een eenmalig interview gegeven. Hij wil het daar in de media niet meer over hebben en ik sluit ik me daar volledig bij aan.”
“Die avond bleek dat we elkaar al langere tijd leuk vonden, maar daar nooit iets mee hadden gedaan. Vanaf dat moment was de weg vrij om die gevoelens nader te verkennen. Frits is vrolijk, slim en lief. Hij kan heel goed luisteren. Ik voel me door hem echt gehoord. Mijn moeder zei vroeger: ‘Staar je niet blind op wat een man zégt, maar kijk naar wat hij dóét.’ Dat heb ik in mijn oren geknoopt. Bij Frits zit er geen verschil tussen wat hij zegt en wat hij doet.”
“Wat zijn werk betreft is hij een spraakwaterval, over zijn gevoelsleven is hij wat terughoudender. Terwijl hij toch echt een gevoelig iemand is, maar dat vind ik juist heel mooi. Hij moet er wel aan wennen dat ik genadeloos in zijn ziel roer. Oftewel, dat ik graag stilsta bij de diepere gevoelens die vaak onder motivaties en emoties schuilgaan. Iets waar Frits zelf misschien wat eerder overheen zou denderen. Overigens heb ik hem uitgenodigd om ook bij mij daarover door te vragen. Het is immers alleszins de moeite waard als je elkaar op een steeds dieper niveau leert kennen. Zodra ik vermoed dat hij ergens mee zit, benoem ik het. Wat overigens niet betekent dat we veel zware gesprekken voeren. Integendeel, we kunnen juist ongelooflijk lachen samen. Ik leer van Frits ook los te laten. In mijn gewoonte altijd het naadje van de kous te willen weten, kan ik soms wat doordraven. Zelf kan Frits zijn hoofd goed vrijmaken als hij aan het zeilen is. Zijn boot is echt zíjn domein. Voor mij is dat varen nieuw, dus ik ben aan boord de passagier en hij de kapitein.”
“Het leuke van Frits is dat hij nog altijd iets kwajongensachtigs heeft. Laatst had iemand zijn fototoestel vergeten in de hotelkamer waar wij logeerden. Voordat we de camera terugbrachten naar de receptie stelde Frits voor er een paar selfies mee te maken. Daar kan ik smakelijk om lachen. Soms moet ik hem in zijn enthousiasme iets afremmen. Zeker in het begin toen hij al vrij snel allerlei plannen voor ons smeedde. Inmiddels zijn we dusdanig naar elkaar toegegroeid dat het me fijn lijkt om te gaan samenwonen, maar daar had ik even tijd voor nodig. Mijn autonomie is me heilig.”
“Vroeger runde ik met mijn ex een hotel-restaurant, nu heb ik als acupuncturist mijn eigen praktijk. Nadat mijn oudste dochter, die kampte met zware migraineaanvallen, enorm veel baat had bij acupunctuur, ben ik me in oosterse geneeswijzen gaan verdiepen. Na een basisstudie van een jaar was ik dermate gefascineerd dat ik er nog een jaar acupunctuurspecialisatie achteraan heb gedaan. Tijdens een stage in San Diego voelde ik me als een vis in het water. Ze zijn daar behoorlijk vooruitstrevend in de samenwerking tussen oosterse en westerse geneeskunde. Ook in Israël zijn ze daar veel verder mee dan hier. Acupunctuur is een mooie techniek die bij veel aandoeningen is in te zetten, omdat het het zelfhelend vermogen van het lichaam activeert. Het is ook heel effectief bij klachten als menstruatie, opvliegers et cetera. Ik ben er zó enthousiast over dat ik het wel van de daken zou willen schreeuwen. Nee, ik heb Frits nooit op mijn behandeltafel gehad. Hij is redelijk in balans. Ook al heeft hij lange werkdagen, hij kan goed relativeren en van veel zaken de humor inzien. Soms hoeven we elkaar maar aan te kijken om in lachen uit te barsten. Vaak zeggen we dezelfde dingen op hetzelfde moment. Doordat we elkaars ouders nog hebben gekend en vroeger in dezelfde vriendengroep zaten, voelt het tussen ons heel vertrouwd. Wat dat betreft lijken de puzzelstukjes van ons leven nu feilloos in elkaar te passen.”
Frits & Jeannine
Hoe maak je het weer goed na een aanvaring?
“Gewoon door erover te praten. Even uitdiepen waar het vandaan kwam en hoe het voelde.”
Wat bewonder je het meest in hem?
“Dat hij binnen zijn vakgebied een ervaren senior is met de autoriteit die daarbij hoort, terwijl hij ook het speelse jongetje in zichzelf altijd levend heeft weten te houden.”
Favoriet moment?
“Vrijdagavond als we weer samen het weekend in gaan.”
Is Frits romantisch?
“Ja, enorm. Hij is heel gul in het vertellen dat hij me lief, mooi en stoer vindt, dat hij van me houdt en trots op me is. Onlangs had hij een lekkere massage voor me geboekt. Hij is heel attent.”
Wie van jullie kan het best boos zijn?
“Ik heb Frits nog nooit echt boos gezien, dus ik. Ik kan nog weleens als een kat uithalen.”
Wat kunnen jullie samen heel goed?
“Samen stil zijn. Dat vind ik heerlijk.”
Over tien jaar?
“Zitten we niet meer vast aan een drukke werkagenda. Wellicht is Frits dan een boek aan het schrijven en geef ik een minor (een bijvak, red.) oosterse geneeswijzen op de faculteit Geneeskunde. Dat zou ik in elk geval graag willen.”