null Beeld Shutterstock, Alamy en privébeeld.
Beeld Shutterstock, Alamy en privébeeld.

PREMIUM

Francis van Broekhuizen: ‘Mijn idool? Maria Callas!’

Operazangeres Francis van Broekhuizen (46) zong de hoofdrol in de opera Tosca van Puccini. In The Sound of music speelt ze de rol van moeder-overste. Ook is Francis veel op tv; van Maestro en De slimste mens tot Ranking the stars. Vanaf 2 april is ze te zien in de komische opera Bruid te koop! van de ­Nederlandse Reisopera.

null Beeld

1. Series

“Als ik vrij ben, vind ik het heerlijk om series te kijken. Het liefst oude Engelse series zoals Are you being served en Fawlty Towers, ik houd van die humor. De allermooiste serie ooit gemaakt, is Brideshead revisited met Jeremy Irons, die kan ik blijven kijken. Een serie met diepgang.”

2. Lourdes

“Ik ben vijftien jaar als vrijwilliger meegegaan naar Lourdes. Van alle spullen die ik heb meegenomen, is dit Mariaflesje met helend water me het dierbaarst. Ik heb het al twintig jaar. Als ik me niet lekker voel, neem ik een druppel water. Het is bijgeloof, maar het werkt voor mij.”

null Beeld

3. Toitoitoi

“Voor een voorstelling geven we als cast elkaar toitoi-toi’s (kleine cadeautjes, red.) voor geluk. De speciale bewaar ik, zoals de kleine nonnenpoppetjes. In Puccini en The sound of music speel ik een non. Daar ben ik goed in en het past bij mijn lieve en zorgzame karakter. In Bruid te koop! speel ik juist een vervelend type.”

4. Maria Callas

“Mijn huis hangt vol met foto’s van mijn grote idool Maria Callas. Popmuziek deed me nooit zo veel. Op mijn zestiende hoorde ik een plaat van Maria Callas. Ik kreeg kippenvel en moest huilen, terwijl ik niet begreep waar ze over zong. Ik was extatisch van haar muziek en dat is nooit meer weggegaan.”

null Beeld

5. Venetië

“Omdat ik bang ben om te vliegen, ben ik niet zo reis­lustig, Ik houd het bij stedentrips in Europa. Mijn favoriete stad is Venetië, dat is zo sprookjesachtig mooi met die bootjes en de prachtige kunst. Net als Florence, het is niet toevallig dat de opera haar oorsprong heeft in deze twee steden.”

Optreden

“Ik ben zo gelukkig als ik zing en daarnaast mooie verhalen mag vertellen. Het is heerlijk dat ik een stem heb gekregen en voor het publiek kan zingen. Als ik optreed, komt er extra magie bij kijken. Het is zo bijzonder als je met zingen iets kunt losmaken bij mensen en dat hoort in het applaus.”

Dorine van der WindShutterstock, Alamy en privébeeld.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden