Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Dit zijn de bijzondere buren van prinses Margriet

dit-zijn-de-bijzondere-buren-van-prinses-margriet.jpg

Er valt genoeg te zien in en om Huis Het Loo, waar Prinses Margriet en haar man prof. mr. Pieter van ­Vollenhoven wonen. En al dat natuurschoon wordt vol enthousiasme vastgelegd.

Prinses Margriet: “De natuur boeit ons beiden en we ­genieten er dagelijks van. Mijn man heeft er oog voor om alles prachtig vast te leggen.”

Pieter van Vollenhoven: ‘Wij wonen in de eeuwig zingende bossen’

Prof.mr Pieter van Vollenhoven: “Uw gasthoofdredacteur heeft mij gevraagd enkele foto’s in deze ‘speciale’ Margriet te plaatsen. U ­begrijpt dat ik dat in hoge mate waardeer, omdat ‘mijn’ Margriet mij immers langer kent dan ­vandaag en dat kan des te meer een reden zijn om nu eens andere wegen te gaan bewandelen. 54 jaar… ja, ja, niet te geloven, wonen wij in de ­eeuwig zingende bossen en door de fotografie heb ik mijn medebewoners veel beter leren kennen.”

Het vrouwelijk roodwild

“Een foto van het vrouwelijk roodwild, hindes geheten (de mannen noem je herten). De vrouwen trekken altijd met elkaar op en de oudste hinde leidt ook de gehele groep. Deze foto heb ik met een grote 800 mm lens genomen, maar – er is altijd een ‘maar’ in het leven – uw gasthoofdredacteur die met mij mee was, vielen de hindes op. ‘Voor de Prinses is er altijd belangstelling’, vandaar die blikken op ons gericht. De werkelijkheid is verwaaiing; als er maar een beetje wind is, kan die wind gaan circuleren, zodat de dieren je snel kunnen ruiken.”

Kritische blik

“De snuffelende vos, links, woonde ook al jaren in onze tuin en is ­inmiddels helaas overleden. Ook deze vos was totaal niet meer in mij geïnteresseerd. Hij liep gewoon ordinair langs mij heen en ging ’s avonds onder het hek door om bij onze buren, Hotel De ­Keizerskroon, te gaan eten. Ik dacht niet ­binnen, maar buiten… En plotseling kwam deze beeldschone vriendin op bezoek, die ­helemaal niet zo gediend was van mijn aanwezigheid. Die kritische blik van haar naar mij is toch fantastisch?!”

Hoe staat het eigenlijk met jouw kennis van prinses Margriet?
Doe de quiz en maak kans op een abonnement op Margriet!

Warm blijven

“Buiten de tuin en met name in de lente heb ik dit prachtige beeld kunnen maken. Als moeder varken – een bagge – rustig aan het eten is, laat zij in de nabije omgeving haar kinderen (de frislingen) even alleen achter. Die gaan dan altijd tegen elkaar aan liggen om warm te blijven, ze liggen dan meestal om en om. Dat levert deze schitterende foto op; van zo’n foto blijf ik genieten.”

Verrassing

“Onze medebewoners in de tuin. De rechteruil, als je naar de foto kijkt, woont al jaren bij ons in de schoorsteen. Deze uil kent mijn fototoestel en mijn ­gefotografeer al jaren en denkt: daar heb je die ouwe weer. Maar zijn vriendin, die plotseling links van hem zat, vond mijn gefotografeer een onaangename verrassing. Die blik verraadt volledig haar ­gedachten.”

Lees ook:
Het fotoalbum van prinses Margriet: zo zag de prinses er vroeger uit

Fotografie | prof. mr. Pieter van Vollenhoven

Deze fotoreportage staat in Margriet 42. Dit nummer nabestellen kan via lossebladen.nl

Ook interessant