Gedicht Floortje Agema Beeld ANP /  ANP
Beeld ANP / ANP

PREMIUM

Floortje schreef een gedicht over Gino: ‘Wie ben ik om te huilen?’

Afgelopen week werd heel Nederland opgeschrikt door het nieuws over de 9-jarige Gino. Het lichaam van de Limburgse jongen werd zaterdag aangetroffen, nadat hij enkele dagen vermist werd. Het land leeft mee en reageert geschokt op de berichtgeving. Ook Floortje Agema, rouw- en verliesdeskundige en schrijver van het boek Jij wordt gekend, zag de berichten langskomen en werd diep geraakt. Ze schreef er een gedicht over en deelde het op social media.

Dat delen vond Floortje spannend. “Ik was bang voor negatieve reacties, omdat het een lastig onderwerp is. Het gaat niet om mij en ik wil het niet doen overkomen alsof ik het drama van een ander toe-eigen. Maar ik voelde wel heel veel en moest daar iets mee. Ik ben ook schrijver en het opschrijven van mijn gevoel is altijd al een uitlaatklep geweest. Ik besloot dus om mijn gevoel om te zetten naar een gedicht."

Gedicht over Gino Floortje Agema Beeld Floortje Agema
Beeld Floortje Agema

Wie ben ik om te huilen?

Bij Floortje, en waarschijnlijk ook veel anderen, overheerst een dubbel gevoel. “Ik werd heel erg geraakt van de berichtgeving en kan me er tot op zekere hoogte in verplaatsen. In mijn werk als rouw- en verliesdeskundige krijg ik veel te maken met mensen die kinderen verliezen, dus ik weet hoe dat kan voelen. Maar zelf heb ik het nooit meegemaakt en deze situatie is natuurlijk ook weer heel anders. Ik wil met dit gedicht mijn gevoel uiten, maar er is tegelijkertijd een dunne lijn. Wat kan ik zeggen, zonder dat ik me dit verschrikkelijke drama toe-eigen?”

Dat heeft Floortje geprobeerd door vooral dichtbij zichzelf te blijven. Ze vraagt zichzelf hardop af: ‘wie ben ik om te huilen?’ “Ik weet dat er mensen zijn die er veel dichterbij staan en kan me niet eens een beetje beseffen hoe zij zich voelen. Maar ik, en veel andere Nederlanders met mij, zien ook steeds de berichtgeving langskomen. Je wilt het misschien niet volgen, omdat het gewoon verschrikkelijk is, maar je wordt er toch mee geconfronteerd. Ik denk dat ik het gevoel van mijzelf en veel anderen in dit gedicht goed heb kunnen verwoorden.”

Positieve reacties

Vooraf twijfelde Floortje of ze het bericht wel moest plaatsen. “Ik had mezelf voorgenomen om de eerste drie reacties af te wachten. Als daar ook maar iets negatiefs tussen zat, zou ik het meteen verwijderen. Maar ik kreeg vooral veel hartjes en zelfs 'dankjewel’. Dat voelde natuurlijk goed en liet me zien dat meer mensen zich zo voelen als ik.”

Nynke KooyANP / ANP
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden