Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Mijn verhaal: ‘Mensen begonnen vraagtekens te zetten bij het flauwvallen van mijn dochter’

mijn-verhaal-mensen-zetten-vraagtekens-bij-flauwvallen-van-mn-dochter.jpg

Deze keer in Mijn Verhaal vertelt Marion (63) over haar dochter, die al sinds haar geboorte last had van flauwvallen zonder dat hier een duidelijke reden voor was. Jarenlang liep ze rond zonder diagnose, tot ze een soortgelijk verhaal zag in een televisieprogramma.

Marion: “Vlak na haar geboorte werd mijn dochter tijdens een voeding krijtwit en helemaal slap. Ik keerde haar direct om, zodat ze niet in haar voeding zou stikken, en op dat moment kwam ze bij. De huisarts kon niets vinden, maar bij mij zat de schrik erin. Vervolgens viel ze flauw toen ze anderhalf was en naast mij bij de bank stond. Ze viel flauw toen ze drie was, tijdens haar eerste theaterbezoek, en ze kon zomaar flauwvallen als ze op school op haar stoel zat.”

Flauwvallen

“Ook de kinderarts, die haar door de medische molen haalde, vond geen verklaring. Wat een onrust en onzekerheid gaf dit, ook omdat we totaal geen grip hadden op de aanvallen, die steeds frequenter werden. We stonden eens samen onze tanden te poetsen toen ze ineens naar achteren klapte en met haar hoofd tegen het bad sloeg. Ze kwam even bij en viel toen weer weg. Een hersenschudding was het gevolg. En we wisten nu dat ze ook meerdere keren achter elkaar kon wegvallen.”

Schoolarts

“Vanwege het vele verzuim werd de schoolarts ingeschakeld. Het was een onsympathieke man die haar vanwege haar donkere kleding als ‘gothic’ bestempelde; hij vond haar een anorexia-achtig kind en echt ‘het type om flauw te vallen’. Schandalig! Ze kreeg op het voortgezet onderwijs wel een aangepast rooster, omdat de schooldagen te veel energie kostten. En hoewel ze haar eindexamen over twee jaar moest verspreiden, slaagde ze glansrijk. Maar nog steeds wisten we niets.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Diagnose POTS

“Sommige mensen in onze omgeving begonnen vraagtekens te zetten bij het flauwvallen. Radeloos werden we van de beschuldiging dat het om aanstellerij zou gaan. Daarom voelde het als een waar geschenk toen mijn dochter precies die ene keer keek naar de tv-uitzending van Je zal het maar hebben, over iemand met exact dezelfde klachten als zij. Met dit verhaal ging ze naar de huisarts die haar doorverwees naar de neuroloog. En eindelijk, éíndelijk volgde toen een diagnose: POTS, ook wel Dysautonomie genoemd. Omdat haar hersenen op sommige momenten de bloeddruk en hartslag niet goed kunnen regelen, vallen deze allebei een paar seconden uit. Helaas is er geen medicijn voor. Maar wéten wat je mankeert helpt ook; alsof je daarmee eindelijk verder kunt. Mijn dochter doet er alles aan om zo goed mogelijk te kunnen leven met haar ziekte. En ik ben een supertrotse moeder, omdat ze altijd wist vol te houden.”

Beeld | iStock

Margriet 28 ligt in de winkel! En hij staat volledig in het teken van Frankrijk: van de mooiste badplaatsen tot de lekkerste gerechten, en van Frans icoon Simone Signoret tot DIY brocante. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant