Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Even delen: ‘Mijn dochterhart huilt: waarom moeten mensen zó oud worden?’

even-delen-mijn-dochterhart-huilt-waarom-moeten-mensen-zo-oud-worden.jpg

Deze week in Even delen vertelt Nicol over haar moeder die lijdt aan dementie, alzheimer en kanker. Het zien van haar moeder doet haar veel pijn. Ze vraagt zich af waarom mensen zó oud moeten worden.

Haar dochterhart huilt en schreeuwt om hulp.

‘Mam, ik ben het’

“Nou, doe niet zo stom,” zegt ze. En: “Nou, waarom doe je nou zo?” “Mam, ik ben het. Nicol,” zeg ik. Grote ogen kijken me aan en dan zegt ze niks meer. Weer een moment waarop ze denkt dat ik pap ben, dat ze nog steeds hoopt dat pap komt. Tien maanden geleden overleed hij aan corona, zonder dat hij afscheid kon nemen. “Nee, mam, pap is er niet meer. Hij is in de hemel, weet je nog?” Dan, heel even, is er het besef en rollen er dikke tranen over haar gezicht. Heel even maar, daarna is het contact weg.”

Lees ook:
Even delen: ‘De uroloog viel stil en trok wat witjes weg; ze zag vreemde ‘wolkachtige dingen’ in mijn blaas’

Veel pijn

“Ze staart voor zich uit, friemelt aan babysokjes en peuzelt een koekje op. Mam heeft dementie, alzheimer en kanker in haar gezicht. Ze heeft pijn, veel pijn, en gaat elk uur achteruit. Ze krijgt morfine om haar leed te verzachten en zit sinds kort in een rolstoel omdat ze niet meer weet hoe ze haar voeten moet verzetten. Waarom moeten mensen zó oud worden? Mijn dochterhart huilt en schreeuwt om hulp…”

Ook even wat delen?

Heb jij ook een grappige, inspirerende of bijzondere ervaring die je wil delen? Er wordt integer en vertrouwelijk met je bericht omgegaan. Mail naar redactie@margriet.nl o.v.v. ‘Praat Mee’.

Deze Even delen verscheen eerder in Margriet 48 – 2021. Dit nummer nabestellen kan via lossebladen.nl.

Beeld | Getty Images

Ook interessant