Margriet logo
Even delen: ‘Tijdens de kerst in 1944 zaten we ondergedoken op een boerderij’ Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Even delen: ‘Tijdens de kerst in 1944 zaten we ondergedoken op een boerderij’

Deze week in Even delen vertelt Coby Döbken over kerst in 1944. Zij zat toen met haar familie ondergedoken op een boerderij. Het was óndanks de situatie, een bijzonder en overgetelijk kerstfeest.

Elk jaar staat ze in deze tijd weer stil bij die bijzondere Kerstmis.

Kaarsjes over de takken

“Als papa de kerstspullen van zolder haalde, was het altijd weer spannend of alles nog heel was; de ballen, engeltjes en paddenstoeltjes waren destijds immers van glas. Mama en ik versierden de boom, papa zorgde dat de echte kaarsjes over de takken werden verdeeld.”

Kerstliederen via de grammofoonplaat

“Groot was mijn vreugde als we kerst doorbrachten bij mijn grootouders, waar we op kerstavond naar de kerk gingen, opa vioolspeelde en kerstliederen via de grammofoonplaat door het huis klonken. Kerst 1944 zou echter sober worden, omdat wij als gezin ondergedoken zaten op een boerderij.”

Lees ook:
Kerst met pubers: ‘Ze beweerden dat ál hun vrienden niet aan de kerstdis hoefden te zitten’

Onze eigen ‘kerststal

“Mijn moeder bedacht dat we het zilverpapier dat de vliegtuigen uitstrooiden konden verzamelen en met wat takken, stro en hulstbessen versierden we daar de schuur mee. Van houten planken werden een tafel en een bank gemaakt. Zo hadden we onze eigen ‘kerststal’, samen met de buurkinderen, en een heel bijzonder en onvergetelijk kerstfeest.”

Ook even wat delen?

Heb jij ook een grappige, inspirerende of bijzondere ervaring die je wil delen? Er wordt integer en vertrouwelijk met je bericht omgegaan. Je kunt je verhaal hier insturen.

Beeld | Getty Images

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden