Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Er sprong een vrouw voor Eva’s trein: ‘De persoon die ik afgedekt heb, leek op mijn zusje’

er-sprong-een-vrouw-voor-evas-trein-ik-realiseerde-me-pas-echt-dat-het-om-een-mens-ging-toen-ik-drie-vingers-zag-liggen.jpg

Eva studeerde nog naast haar baan als hoofdconducteur. Tijdens één van haar diensten zat ze achterin de trein te leren voor tentamens, toen ze ineens een ontzettend hard geluid hoorde. Alsof de trein over stenen heenreed. Er bleek een vrouw voor de trein te zijn gesprongen. “De persoon die ik afgedekt heb, leek heel erg op mijn jongere zusje.”

Op het moment zelf bleef Eva heel rustig en professioneel. De echte klap kwam een half jaar later pas.

‘Het slachtoffer leek op mijn zusje’

Direct na de klap schoot Eva volledig in haar rol als conducteur. Ze controleerde of het goed ging met de passagiers en machinist en ging vervolgens buiten de trein bij het slachtoffer kijken. Dit betekende ook dat zij het slachtoffer moest afdekken: “Zodat omstanders en voorbijgangers hier niet mee worden geconfronteerd.“ Op dat moment bleef Eva rustig, ondanks dat het slachtoffer op een bekende leek. “De persoon die ik afgedekt heb, leek heel erg op mijn jongere zusje.”

Extreme zweetaanvallen

Toch kwam de echte klap pas veel later. “Ik was ook druk met mijn tentamens. Dus ik had andere dingen om aan te denken.” Tot ze driekwart jaar later last kreeg van extreme zweetaanvallen. “Ik moest mijn bed meerdere keren per nacht verschonen, omdat het doorweekt was.” Eva dacht eerst dat ze lichamelijk ziek was en liet meerdere keren bloed prikken. Uiteindelijk vermoedde een arts dat het psychisch was, en werd ze doorverwezen naar een psycholoog. Daar werd PTSS vastgesteld. 

Nachtmerries en herbelevingen

Niet veel later kreeg Eva last van herbelevingen en nachtmerries en belandde in een depressie. “Op een gegeven moment zag ik het echt niet meer zitten. Omdat er eigenlijk voor mijn gevoel niks meer goed ging in mijn leven ben ik zelf op het spoor gestapt.”

Beluister het verhaal van Eva

Wat heeft uiteindelijk Eva’s leven gered? En hoe ga je om met zo’n heftige, traumatische ervaring? Heeft Eva het geluk weer kunnen vinden? Beluister nu het openhartige verhaal van de moedige Eva, in Mijn verhaal de podcast, die je hieronder kunt beluisteren:

Denk jij of denkt iemand in jouw omgeving aan zelfmoord? Praat erover. Bel 0800-0113 of chat via 113.nl. 24/7 open, anoniem en vertrouwelijk.

Meer over Mijn verhaal 

In de indrukwekkende podcastserie Mijn verhaal gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister alle afleveringen via Margriet.nl/podcast.

Interview | Marijke Kolk
Onder redactie van | Nova Letschert en Loesja de Bruin
Beeld | Privéfoto

Ook interessant