null Beeld

Eva (32) onderging therapie met honden en paarden: ‘Toen hij zijn hoofd op mijn hart legde, brak ik’

Toen Eva (32) PTSS opliep nadat er een jonge vrouw voor de trein sprong toen zij als conductrice werkte, heeft ze jarenlang therapie ondergaan die haar niet verder hielp. Toen ze op het punt kwam dat ze zelf suïcidaal werd, kwam het Domingo House als laatste redmiddel: ‘Ik dacht: laten we het nog één keer proberen.’

Deze bijzondere therapie met honden en paarden sloeg wel aan, en Eva leerde eindelijk met haar PTSS omgaan. “Na één sessie had ik de hoop alweer terug. Ik werd eindelijk gezien.”

Heftige gebeurtenis

Eva begon op haar achttiende als hoofdconductrice bij de Nederlandse Spoorwegen. Na drie jaar gebeurde dat waar veel treinconducteurs voor vrezen: er sprong een jonge vrouw voor de trein. Eva: “Ik moest als eerste de trein uit om alles af te dekken. Dat was heftig, maar in het begin had ik er vrij weinig last van en ging ik door met werken. Na verloop van tijd kreeg ik klachten. Nachtmerries, slecht slapen, zweetaanvallen.” Eva legde niet meteen de connectie met die vreselijke gebeurtenis, maar na verschillende lichamelijke onderzoeken verwees haar huisarts haar door naar een psycholoog.

Geen uitweg meer

“Daar bleek al snel dat ik PTSS had. Ik heb toen verschillende therapieën gevolgd en medicijnen geprobeerd, maar mijn klachten werden alleen maar erger. Uiteindelijk werd ik depressief en zag ik het leven niet meer zitten. Ik heb toen zelf op het perron gestaan. Ik wilde niet echt dood, maar zag gewoon geen uitweg.” De therapie die Eva volgde, hielp niet. Toen las haar moeder over Stichting Hulphond Nederland en het Domingo House, het Nederlandse Instituut voor dierondersteunde therapie. “Toen dacht ik: laten we het dan toch nog maar een keer proberen.”

Na één sessie al hoop

Het Domingo House was op dat moment een nieuw zorgconcept en Hulphond Nederland was bezig met een pilot met een eerste groep cliënten die therapie met honden en paarden zou gaan volgen. Hoofd therapie Petra van Benten: “We hadden meteen door dat het met Eva helemaal niet goed ging. Toen hebben we besloten met haar snel te starten, want we wilden haar niet meer aan haar lot overlaten.” En met succes, want al na één sessie voelde Eva weer hoop. “Ik voelde me meteen op mijn gemak, ik voelde me veilig, ik werd gezien”, vertelt ze hierover. “Dat was bijzonder, want bij andere therapieën had ik al snel het gevoel: dit helpt mij niet, dus ik stop ermee.”

null Beeld

Terug bij het gevoel

De verschillen tussen normale therapie en dierondersteunde therapie zijn groot. In plaats van over je gevoelens praten, laten de dieren je ervaren wat je voelt. Eva: “Daarom sloeg het direct aan bij mij. Dieren oordelen niet, ze veroordelen niet, ze zijn puur en eerlijk. Dat was confronterend, maar voelde juist ook heel veilig.” Al na twee sessies had Eva een doorbraak toen ze een oefening deed met paard Domingo, waar het Domingo House naar vernoemd is. “Domingo liep vrij in de bak rond en ik kreeg de opdracht contact met hem te maken. Dat lukte niet, omdat ik onzeker was en er te veel over nadacht. Toen kreeg ik de opdracht een mindfulness-oefening te doen en mijn ademhaling te controleren. Zodra dat lukte, kwam Domingo op mij aflopen en legde zijn hoofd op mijn hartstreek. Toen brak ik, en ging voor mijn gevoel mijn masker af. Ik werd nu écht gezien en het verdriet en de pijn mochten er zijn.”

Therapie met honden

Waar de therapie met paarden vooral bedoeld is om terug in het gevoel te komen en gevoelens te erkennen, is de therapie met honden juist bedoeld om op een praktische manier te leren hoe je in het dagelijks leven met gevoelens om kunt gaan. Eva: “Ik moest twee honden in verschillende hoepels op de grond plaatsen. Ik liep druk om de hoepels heen om de honden op hun plek te krijgen, wat natuurlijk een chaos werd. Pas toen ik in het midden van de hoepels ging staan en van daaruit de honden op hun plek wees, lukte het. En dat gebeurde ook veel in het dagelijks leven: ik was ontzettend hard aan het werk, om alles en iedereen aan het rondrennen, en mezelf uit het oog verloren. Ik zette mezelf niet in het middelpunt. Nu heb ik geleerd dat ik dat wel moet doen, om het overzicht te bewaren.”

Onwerkelijk gevoel

Inmiddels staat Eva weer volledig op eigen benen en is ze gelukkig. “Na een aantal sessies bij het Domingo House was de suïcidaliteit echt weg, en die is nooit meer teruggekomen. PTSS blijft altijd, je hebt altijd een heel klein waakvlammetje dat aangewakkerd kan worden, maar het neemt niet meer mijn hele leven over.” Tijdens de therapie heeft Eva ook besloten weg te gaan bij de Nederlandse Spoorwegen, om het voor zichzelf af te sluiten. “Ik doe nu waar mijn hart ligt, want ik heb mijn eigen coaching bedrijf opgericht.” Eva kan de dingen die ze heeft geleerd nu weer doorgeven aan haar eigen cliënten. “Het voelt soms nog zo onwerkelijk. Voordat ik bij Domingo House kwam was het verlangen om me gewoon goed te voelen en om met plezier op te staan zó groot. En nu is het zover.”

Van 19 april tot en met 28 mei zetten VriendenLoterij Bingo en Hulphond Nederland zich samen in voor het Domingo House. Help ook mee. Kijk op Vriendenloterij.nl.

Beeld | Getty Images (header), Domingo House (in artikel)

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden