null Beeld

Esther: ‘Ik veranderde in een pijnpatiënt en vond mezelf zielig’

Na een jarenlange revalidatie na een operatie aan een bottumor in haar onderrug heeft Esther Goedvolk (56) haar oude liefde opgepakt: dj’en. Ze draait nu als dj 'Je Moeder' in restaurants, in sportscholen, op de radio en – hopelijk vanaf deze zomer – op festivals.

"Tijdens mijn revalidatie heeft muziek me erdoorheen getrokken"

'Zwaar ongelukkig voelde ik me als pijnpatiënt'

Op mijn 48ste werd er een zeldzame tumor in mijn onderrug ontdekt en de operatie om ’m te verwijderen duurde niet zes, maar tweeëntwintig uur. De geplande kunstwervel bleek niet te passen en ik kreeg een titanium cage. Toen daarna de cage verschoof, heb ik zes weken op mijn bed gelegen en mocht ik alleen nog met mijn ogen knipperen. Daarna belandde ik een periode in een rolstoel met een korset van mijn borst tot aan mijn knie. Ik veranderde in een pijnpatiënt en slikte zo’n tien pijnstillers per dag. Zwaar ongelukkig voelde ik me en ik vond mezelf zielig."

Huilend bij de revalidatiearts

"Ik weet nog dat ik huilend bij de revalidatiearts zat en hij zei: ‘Dit is hoe je leven eruit komt te zien.’ Dat was een belangrijk moment voor me. Ik wilde toch niet al kantklossend achter de geraniums belanden? Ik moest stoppen met mezelf als slachtoffer zien en weer mezelf worden. Spine & Joint Revalidatie in Rotterdam was mijn redding; zij hielpen me van het grootste deel van de medicatie af. En meditatie verloste me voorgoed van alle pijnmedicatie."

'Ik word weer dj!'

"Met een nieuwe toekomst in het vooruitzicht rees bij mij de vraag: wat is het leukste wat ik ooit heb gedaan? Plompverloren zei ik: ‘Ik word weer dj!’ In de jaren tachtig draaide ik newwaveplaten in een paar clubs. In die tijd was een vrouwelijke dj nog ongewoner dan nu en van huis uit moest ik gewoon een opleiding volgen. Maar muziek is altijd belangrijk voor me gebleven. Ik ging graag naar concerten en tijdens mijn revalidatie heeft muziek me erdoorheen getrokken.

'Met een beetje geluk komt deze zomer mijn ultieme wens uit'

"Om me te steunen gaf mijn man me in 2017 mijn eerste dj-les cadeau, omdat ik digitaal wilde leren draaien. Sindsdien heb ik veel lessen gevolgd en draai ik oude en nieuwe muziek; hiphop en R&B, muziek waar ik blij van word. In het begin had ik moeite om ermee naar buiten te treden: ben ik wel goed genoeg? Ik wil geen dj-moeke zijn namelijk. Maar het is gewoon een kwestie van doen en de juiste mindset. Als ik mezelf serieus neem, doen anderen dat ook. In juli 2013 kon ik, ondersteund door twee mensen, net aan dertig seconden staan. Met een beetje geluk komt deze zomer mijn ultieme wens uit: draaien op festivals. Desnoods zittend op een kruk, maar het gaat gebeuren, daar ben ik van overtuigd.”

null Beeld

Tekst | Jessica van Zanten

Fotografie | Ester Gebuis

null Beeld

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 30-31 - 2021. Dit nummer nabestellen kan via Lossebladen.nl.

Willem van Kasteren

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden