Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Esther: ‘Ik ontdekte op ons eenjarig jubileum dat hij dubbelspel had gespeeld’

esther-ik-ontdekte-op-ons-eenjarig-jubileum-dat-hij-dubbelspel-had-gespeeld.jpg

Bedrog kan relaties enorm schaden. Toch is een toekomst samen daarna niet uitgesloten, weet Esther (53). Tijdens een etentje voor hun jubileum bleek dat de man met wie ze een jaar samen was, tijdens hun relatie ook het bed met een ander deelde. Toch gingen ze samen verder: ondanks dat dubbelspel, zijn ze nu al jaren getrouwd.

“Het gebeurde precies een jaar na onze eerste date. Erik en ik gingen uit eten en zaten net aan ons voorgerecht toen een vrouw Erik kwam begroeten. Ik zag dat hij ongemakkelijk werd en ik zei vlug dat we ons eenjarig jubileum vierden, in de hoop dat de vrouw beleefd genoeg was om door te lopen. Ze zette grote ogen op. ‘Nou, tot eind vorig jaar lag hij nog vaak bij mij in bed,’ zei ze toen.”

Vier maanden dubbelspel

“Van dat etentje is niets meer gekomen. Het werd onze eerste echte ruzie en het was bijna meteen de laatste. De woorden van die vrouw zetten mijn ­wereld op z’n kop. Dat ze klopten, daaraan twijfelde ik niet, ik had immers gezien hoe eigenaardig Erik op haar reageerde. Een vlugge reken­som maakte duidelijk dat hij dus ruim vier maanden dubbelspel had gespeeld. En ik maar denken dat ik nu ­eindelijk een eerlijke man op ­internet had getroffen. Woedend was ik. Erik zat erbij als een geslagen hond. Gelukkig ontkende hij niets. De vrouw die we hadden gezien, daar had hij inderdaad wat mee gehad. Hij kende haar al toen wij elkaar ontmoetten. Hij vond haar leuk, maar was niet verliefd en stond nog steeds open voor anderen. Voor mij, bijvoorbeeld.”

‘Ik ga voor jou’

“Al bij onze eerste date had hij mij fantastisch ­gevonden. Maar wel wat ­afstandelijk en voorzichtig. Dat klopt, het was rustig ­begonnen tussen ons. Ik wilde niet te snel seks en ook daarna niet te vaak afspreken. Hardlopers zijn doodlopers, wist ik inmiddels, ik wilde de tijd om mijn gevoel te onderzoeken. Erik had gezegd dat hij geduld had. ‘Ik ga voor jou,’ zei hij telkens. ‘Hoeveel tijd je ook nodig hebt, het is prima voor mij.’

Iemand anders achter de hand

“Ondertussen had hij dus nog iemand anders achter de hand gehad. Wat een huichelaar, die zo dubbelspel kan spelen. In tranen trok ik de dure ketting stuk die ik van Erik had gekregen. Na alle teleurstellingen die ik al had gehad in mijn leven voelde dit als één te veel. Ook Erik moest huilen. Hij legde uit dat hij in die periode nog niet durfde te vertrouwen op een toekomst met mij.

Dat hij Sylvia nog een tijd had aanhouden, dat kwam uit zelfbescherming, hij was te bang dat ik zijn hart zou breken. Heel laf ja, en het was echt fout ­geweest. Hij had er dan ook veel spijt van en het zat hem al heel lang dwars. Hij smeekte snikkend om een tweede kans. Hoewel ik daar op dat moment absoluut niet over piekerde, was er toch iets in zijn verhaal dat me raakte. Ik denk dat het kwam doordat hij zijn fout niet bagatelliseerde of probeerde goed te praten. Hij trok echt het boetekleed aan.”

Lees ook:
Milou: ‘Hij was al máánden verliefd op een ander en wilde daarom een tijdje weg’

Zes jaar getrouwd

“Inmiddels zijn we al zes jaar getrouwd. Dat had ik me op dat moment niet kunnen voorstellen. Toen we kil uit ­elkaar gingen, dacht ik zelfs dat het voorgoed over was. Maar Erik bleef me bellen en hij liet me onophoudelijk merken dat hij echt wilde knokken voor mij. En toen er weer toenadering kwam, stond hij er altijd voor open om erover te praten. Niet één keer heeft hij gezegd dat het nu eens klaar moest zijn. Omdat ik zag wat een goede vent hij was, ging ik nadenken over mezelf en mijn eigen aandeel.

Natuurlijk, ­alleen híj had dit gedaan. Maar feit was wel dat ik Erik lang in onzekerheid had gelaten. Ik wist dat hij verliefd was, er vol voor wilde gaan, toch was ik het eerste halfjaar spaarzaam met appjes en aandacht geweest. Ik was gefocust ­geweest op mijn eigen hart, dat ik wilde beschermen. Maar ik had wel veel van hem geëist. Als we echt verder wilden samen, was het zaak om allebei kwetsbaar te zijn. Zonder reserves. Durfde ik dat? Ja, dat durfde ik en dat wilde ik. We zijn er samen voor gegaan en toen Erik me twee jaar later ten huwelijk vroeg, zei ik volmondig ja.”

Tekst | Lydia van der Weide
Beeld | Getty Images

Ook interessant