Eric Corton: ‘Ik besloot te stoppen met alles wat ongezond is en ben gaan fietsen’ Beeld Annemieke van der Togt
Beeld Annemieke van der Togt

Eric Corton: ‘Ik besloot te stoppen met alles wat ongezond is en ben gaan fietsen’

We kennen Eric Corton (52) vooral als acteur (o.a. Penoza), tv-presentator, muzikant en diskjockey, maar Corton schrijft ook. Eerder verschenen al zijn korteverhalenbundels over Afrika en over zijn leven via oude auto’s die hij bezat. Nu ligt Mist in de winkel, zijn spannende, filmisch geschreven debuutroman (Uitgeverij Luitingh-Sijthoff).

Wat zijn zijn favorieten? We vroegen het hem en zetten er zes op een rij.

Autootje Beeld Privébeeld
Beeld Privébeeld

1. Autootje

“Als Rode Kruis-vrijwilliger in Uganda trof ik een jongetje dat doodziek was. Om geld te verdienen verkocht zijn bezorgde broertje zelfgemaakte autootjes. We konden het zieke jongetje gelukkig helpen. Om zijn broertje ook iets te geven, kocht ik voor een flink bedrag zo’n autootje . Het staat voor mij symbool voor dat bijzondere continent.”

2. Japanse messen

“Goed koken staat of valt bij goed materiaal. Ik ben erg gelukkig met mijn verzameling Japanse messen. Ze zijn niet alleen vlijmscherp, maar ook een feest voor het oog. Ze hangen op een magneetbord in mijn keuken en als ik ze niet gebruik, kijk ik er graag naar.”

Racefiets Beeld Privébeeld
Beeld Privébeeld

3. Racefiets

“Toen ik besloot te stoppen met alles wat ongezond en slecht voor je is, ben ik gaan fietsen. Het was een omslagpunt in mijn leven. Ik heb een mooie racefiets waar ik vrijwel elke dag een paar uur op fiets. Ik heb plezier gekregen in bewegen, voel me fit en goed; een ander mens.”

4. Zon

“Ik kan niet zonder de zon. Als het een lange periode grijs weer is, zoals afgelopen zomer, dan wil mijn lichaam gewoon niet meer. Zonlicht en warmte dragen echt bij aan mijn geluk. Al voel ik maar een paar uurtjes de warmte op mijn huid en in mijn botten, dan kan ik er weer tegenaan.”

Foo Fighters Beeld Privébeeld
Beeld Privébeeld

5. Foo Fighters

“Een van de bijzonderste concerten die ik ooit meemaakte was een showcase van Foo Fighters. Ze zouden hun 39 minuten durende nieuwe album spelen, voor een zaaltje met 250 man. Daarna gingen ze onverwacht nog zo’n tweeënhalf uur door. Het was een uitputtingsslag, maar helemaal te gek.”

6. Gitaar

“Op zoek naar een nieuwe, akoestische gitaar kwam een bevriende gitaarbouwer uit Alphen aan de Rijn aanzetten met een goedkoop exemplaar van een onbekend Chinees merk. Ik speelde er even op en wist niet wat ik hoorde. En nog steeds klinkt hij zo mooi, als een dure ‘Martin’ – zelfs met uitgelubberde snaren.”

Tekst | Deirdre Enthoven
Fotografie: Annemieke van der Togt en privébeeld.

Ilse van RoekelAnnemieke van der Togt

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden