MT35 M35 Sex_Relaties 60plus en kinderloos Beeld Petra Hoogenbrug. Styling: Ora Bollegraaf. Visagie: Nicolette Brøndsted.
Beeld Petra Hoogenbrug. Styling: Ora Bollegraaf. Visagie: Nicolette Brøndsted.

PREMIUM

Eri (66): ‘Nadat ik mijn kindje verloor, zei mijn man dat hij eigenlijk geen kinderen wilde’

Eri Simons (66) is gepensioneerd en helpt geregeld in de keuken van een ­charitatieve instelling. Ze is ongewenst kinderloos en heeft in haar tweede huwelijk ‘gemoederd’ over de dochter van haar partner. Ze was graag zelf moeder geweest.

“Ik vind dat je ook zonder kind een moeder kunt zijn. Tenminste, zo voelt dat voor mij. Ik voel mij dan ook een oermoeder. Ik houd van kinderen en voel me het meest thuis bij hen. Met verjaardagen trok ik altijd meer naar kinderen dan naar volwassenen toe. Het is niet zo dat je als biologische moeder meteen een gevoelsmoeder bent. Niet iedereen is emotioneel betrokken. Daarmee wil ik niet afdoen aan het moederschap, maar het begint pas na de bevalling. Hoe ga je met je kind om, kun je er voor hem of haar zijn en wat vraagt het moederschap van je?”

Geen kinderwens

“Ik zie het moederschap als een spiegel en de vraag is: durf je erin te kijken? Het is de volledige verantwoordelijkheid nemen en daarom heb ik heel veel ­bewondering voor moeders die meer kinderen achter elkaar hebben gekregen. Emotioneel lijkt me dat best lastig. Ik praat vanuit de theorie, want ik ben jammer genoeg kinderloos. De enige zwangerschap die ik heb beleefd, was helaas maar van korte duur. Mijn toenmalige partner en ik waren al een tijd bezig om kinderen te ­krijgen. Op een gegeven moment was ik over tijd. De huisarts vertelde mij dat ik zwanger was, maar dat het niet goed was. Het bleek een buitenbaarmoederlijke zwangerschap te zijn. Ik onderging een spoedoperatie en daarna zei mijn man dat hij eigenlijk geen kinderen wilde. En dat terwijl we allebei een kinderwens hadden!”

MT35 M35 Sex_Relaties 60plus en kinderloos Beeld

Pijnlijke reacties

“Mijn Indische achtergrond speelt ook een rol in dit verhaal. Ik heb zeker een bepaalde druk ­ervaren om te leven zoals mijn ouders leefden. Daar ben ik altijd zo veel mogelijk tegenin ­gegaan. Uiteindelijk hield mijn huwelijk geen stand en vond mijn vader dat ik beter mijn best had moeten doen. Pijnlijk. Ook pijnlijk was de botte reactie van de huisarts toen ik, na de scheiding, mijn nog steeds aanwezige kinderwens met hem besprak. Hij raadde mij af om in m’n eentje een kind op te voeden. Door zijn reactie voelde het voor mij ook alsof ik het dan alleen voor mijzelf zou doen.”

MT35 M35 Sex_Relaties 60plus en kinderloos Beeld

“Je wilt een kind geven wat je zelf hebt gemist en het liefst nog meer. Maar als je alleen bent én veertig uur per week moet werken, gaat dat niet lukken. Ik zou dus geen moeder worden. In die tijd, eind jaren tachtig, kreeg mijn zus een dochter en al tijdens haar zwangerschap zei ze dat haar kind ook mijn kind zou zijn. Haar dochter en later haar zoon waren echt een ­cadeau voor mij. Ze waren helend voor mijn verwerkingsproces. Later kreeg ik een relatie met een gescheiden man met een dochter van elf. Met haar klikte het meteen. Ik zag haar uit de schooldeur komen, we keken elkaar aan en ze huppelde regelrecht mijn hart in. Binnen een halfuur hadden we een klik. Even later vroeg ze of ik van kinderen hield. Ik heb haar verteld dat ik gek ben op kinderen en haar gezegd dat zij mijn cadeautje is. Zij is mijn bonusdochter. ­Inmiddels is ze 29 jaar en zijn we nog steeds close.”

Droom

“Ik vind het jammer dat kinderen geen rol meer spelen in mijn dagelijks leven. Ik heb wel een droom om iets voor ze te doen. Vaak zie ik ’s ochtends bij het boodschappen doen kinderen uit zakken chips eten, die thuis waarschijnlijk niet zo’n goed ontbijt hebben gekregen. Voor die kinderen zou ik heel graag een goed ontbijt willen maken, maar ik ben er nog over aan het nadenken hoe ik dat moet organiseren. Met het leven dat ik nu leid, prijs ik me rijk. Ik ben er nog steeds en denk altijd: hoe dan ook, linksom of rechtsom, alles komt goed.”

Carmen M NelsteinPetra Hoogenbrug. Styling: Ora Bollegraaf. Visagie: Nicolette Brøndsted.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden