null Beeld

Elsbeth (50) besloot op haar veertigste schrijver te worden: ‘Geluk komt niet aanwaaien’

Elsbeth Teeling (50) besloot op haar veertigste om schrijver te worden. Dat ze nu met de Club van Relaxte Moeders één van de grootste platformen voor het moederschap zou hebben én haar tiende boek zou schrijven, had ze niet durven dromen.

‘Geluk komt niet aanwaaien, maar ik denk wel dat je het een handje helpt door dingen met lef en optimisme te doen.’

Creatieveling

“Als kind wilde ik net als anderen in de familie journalist worden, maar ik ging Communicatie studeren. Binnen de banen die volgden, was ik altijd de creatieveling en degene die de schrijfklussen oppakte. Ik werd moeder van onze dochter Keet. Het mooiste wat er is, maar door stress en hormonen raakte ik overspannen. Ik was mezelf helemaal voorbij gerend en om terug te vinden wat ik zelf wilde, volgde ik een cursus verhalen schrijven. Dat vond ik zo leuk dat ik er elke week fluitend naartoe fietste."

Eerste boek

"Ik deed mee met schrijfwedstrijden en won die van de Volkskrant. Toen dacht ik: oké, nu moet ik het schrijven eigenlijk wel serieus gaan nemen. Maar wanneer durf je dat? Ik had op zich een prima baan en werd eerst nog onverwacht zwanger van Teun. Op de dag dat ik veertig werd, schreef ik mijn collega’s een mail. ‘Ik ga stoppen en begin voor mezelf als schrijver.’ Nu was het echt."

"Waar het precies heen zou gaan wist ik niet, maar ik had vertrouwen en mijn man Henno die me stimuleerde steeds nieuwe doelen te stellen. In dat jaar kwam mijn eerste boek uit over het moederschap en inmiddels is het tiende een feit. Dat het zo’n succes zou worden, had ik niet durven dromen."

"Gedachten en gevoelens omzetten in woorden vind ik heerlijk. De juiste woorden vinden is iets magisch. Soms lukt het in één keer, soms helemaal niet, maar als het klopt, voel je dat meteen. Het is nog fijner als dat wat je op papier hebt gezet wordt gelezen door anderen. Ik weet niet of ik net zo blij van schrijven zou worden als ik nog steeds alleen maar in m'n dagboek met een slot erop zou schrijven. Het geluk zit hem in de dans met de lezer. Ik ben blij als ik mensen kan raken en inspireren met mijn teksten. Als ze zichzelf herkennen in mijn boeken, troost putten uit een spreuk als ‘die andere moeders doen ook maar wat’ of als ze moeten lachen om een column."

'Mijn droombaan heb ik al'

"Mijn droombaan heb ik al sinds ik besloot schrijver te worden, maar er borrelen nog ideeën genoeg. Onbevreesd ergens in stappen hoort bij me. Het begint met durven, dat wil ik mijn kinderen ook meegeven. Als je niets probeert, weet je zeker dat het geen succes wordt. Dus als ik een spannende stap wil maken zoals vorig jaar toen ik een podcast wilde maken, denk ik: ik doe het gewoon. En met die mindset komt er altijd iets gedenkwaardigs uit. Geluk komt niet aanwaaien, maar ik denk wel dat je het een handje helpt door dingen met lef en optimisme te doen. Het bracht mij dat ik nu de leukste werk van de wereld heb en dat maakt me zielsgelukkig.”

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Fotografie | Marloes Bosch

null Beeld

Dit interview met Elsbeth is te lezen in Margriet 09, 2021. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Willem van Kasteren

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden