null Beeld Petra Hoogerbrug. Styling: Karin van der Knoop. Visagie: Astrid Timmer.
Beeld Petra Hoogerbrug. Styling: Karin van der Knoop. Visagie: Astrid Timmer.

PREMIUM

Els (77): ‘Lydie staat altijd voor me klaar. Toen ik een infarct kreeg, stond ze direct op de stoep’

Els Boer (77) is al vijftig jaar bevriend met Lydie Heerooms (78). Het voelt als een huwelijk: ze delen lief en leed met elkaar. “Ik kan altijd bij Lydie terecht.”

“Toen mijn man en ik naar Huizen verhuisden, kende ik niemand. Ik ben meteen op het kerkkoor gegaan, hoopte zo nieuwe mensen te leren kennen. Met Lydie was er direct een klik. Ze was heel aardig en open. Een leuk mens. Maar omdat zij toen nog een slagerij had, was ze heel druk. Ze moest na afloop vaak direct weg. Ons contact veranderde toen we erachter kwamen dat we allebei van pianospelen houden. Eén keer per week spraken we af om samen quatre-mains (vierhandig, red.) te spelen. Bij de koffie deelden we onze kleine en grote zorgen met elkaar. Dat was het begin van een lange vriendschap.”

Altijd positief

“Ik heb meerdere vriendinnen, maar wat Lydie zo bijzonder maakt is haar levenshouding. Ze is altijd positief. Toen zij plotseling haar eerste man verloor, kon ze heel verdrietig zijn – vooral tijdens het pianospelen moest ze vaak huilen – maar dan belde ze na afloop op en dan zei ze: ‘Ik ben er weer, hoor!’”

“Ze is ook heel kordaat. Zo hebben we in Tuschinski opgetreden voor vijftienhonderd mensen. Iets wat ik eigenlijk niet durfde, maar Lydie zei: ‘We doen het gewoon, klaar uit.’ Als haar iets niet bevalt, pakt ze het meteen op. Of als er een irritatie is met iemand, maakt ze dat meteen bespreekbaar. Ze laat niet over zich heen lopen. Dat vind ik echt knap van haar. Lydie is de oudste in het gezin, ze heeft nog drie zussen en vijf broers. Je merkt dat ze de spil is geweest in dat gezin. Ze zorgt ervoor dat alles reilt en zeilt.”

‘Denk je ook aan jezelf?’

“Lydie staat altijd voor me klaar. Toen ik een infarct kreeg, stond ze direct op de stoep. Ze helpt me met praktische zaken, maar ik kan ook mijn verhaal bij haar kwijt. Ze luistert goed en geeft me advies. Zoals laatst bijvoorbeeld, toen ze zei: ‘Denk je ook aan jezelf? Doe je niet te veel?’ Ik ben geneigd om te veel hooi op m’n vork te nemen en zij fluit me dan terug. Het is bijzonder om zo’n vriendschap te hebben, dat gun ik iedereen. Het voelt veilig en vertrouwd en het is fijn om te weten dat je er niet alleen voor staat. Een soort tweede huwelijk naast het huwelijk met mijn man. Lydie en ik gaan ook al 35 jaar samen op vakantie.”

Verdriet

“De eerste man van Lydie overleed een paar dagen voordat we met z’n vieren een concertreis naar Wenen zouden maken. We waren allemaal verbijsterd en verdrietig. We zijn nooit meer naar Wenen gegaan, maar kozen ervoor om een jaar later – samen met twee andere goede vrienden die altijd voor Lydie klaarstonden – naar Rome te gaan. Dat was het begin van vele vakanties samen. We hebben veel van de wereld gezien: Italië, Rusland, Tunesië, Amerika, Spanje en Portugal.”

“Nadat Lydie tien jaar alleen is geweest, kreeg ze een relatie met Bram. Het was altijd lachen en genieten. Haar humor is ook iets wat ik enorm kan waarderen. Bram overleed na 23 jaar samen met Lydie te zijn geweest. Weer veel verdriet, veel praten met elkaar, maar Lydie - sterk als ze is - kwam er weer bovenop. Nog steeds gaan we met elkaar naar Het Concertgebouw en boeken we jaarlijks een aantal theatervoorstellingen. Niet alleen vakantie moet leuk zijn, maar door het jaar heen moet je vooral ook leuke dingen blijven doen om de moeilijke tijden goed door te komen. Ik prijs me gelukkig. Mijn hartsvriendin is een ontzettend mooi mens.”

null Beeld
Nathalie de Graaf en Caroline van MourikPetra Hoogerbrug. Styling: Karin van der Knoop. Visagie: Astrid Timmer.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden