null Beeld Petra Hoogerbrug. Styling: Karin van der Knoop. Visagie: Astrid Timmer.
Beeld Petra Hoogerbrug. Styling: Karin van der Knoop. Visagie: Astrid Timmer.

PREMIUM

Els (76): ‘Ik snapte niet wat dat betekent, dat je je zowel een meisje als een jongen voelt. Maar ik vind het helemaal prima’

Els Schaaper (76) is ontzettend trots op haar kleinkind Devin (15) die openlijk gay is en non-binair. Onlangs heeft ze nog een jurk samen met hem gekocht. ‘Blauw, met kant: het stond zó mooi!’

“Ik stond te strijken toen Devin naar me toe kwam. ‘Oma,’ zei hij, ‘ik vind jongens heel leuk.’ ‘Wat fantastisch,’ zei ik. ‘Helemaal goed.’ Ik vond het heel lief dat hij dat tegen me zei, maar ook heel gewoon. Toen later bleek dat hij ook non-binair is moest mijn dochter dat wel even aan me uitleggen. Ik snapte niet wat dat betekent, dat je je zowel een meisje als een jongen voelt. Maar ook dat vind ik helemaal prima. Leuk zelfs, ik houd juist van mensen die apart zijn.”

Leven en laten leven

“Mijn vader was ook anders dan anders. Een markante man die bijvoorbeeld doodleuk met zijn invalidewagen op de A2 belandde. Of die opeens een landje kocht met daarop een ezel. Een gekke opa ook, die mijn kinderen geld gaf als ze met kleren en al in de sloot durfden te springen. Hij was een levensgenieter. Het motto bij ons vroeger thuis was: leven en laten leven. Daardoor ben ik denk ik heel open-minded geworden.”

“Laatst hebben we een jurk voor Devin gekocht. Met z’n drietjes – met mijn dochter erbij – gingen we naar het Waterlooplein. Maar Devin heeft stijl. De jurken op het Waterlooplein waren niet goed genoeg. Uiteindelijk belandden we bij de Peek & Cloppenburg, waar hij een prachtige blauwe jurk zag met kant. Hij stráálde! Mijn dochter vond het veel te duur – omdat hij die jurk waarschijnlijk alleen tijdens het uitgaan draagt – maar ik denk dan: ach, als dat kind dat nou leuk vindt! Ik wilde er ook nog een paar hakken bij kopen, maar die hadden ze niet in zijn maat.”

Opgelaten

“Mijn dochter kan zich soms wat opgelaten voelen, ze houdt dan in de gaten hoe andere mensen reageren. Ik niet. Ik ben daar helemaal niet mee bezig. Dat komt natuurlijk omdat ik zijn oma ben, niet zijn moeder. Doordat ik er relaxed mee omga, krijg ik ook positieve reacties. Zo had ik bijvoorbeeld een heel leuk gesprek met de verkoopster. Ik maak me ook niet zo veel zorgen als zijn moeder. Devin wordt gepest, dat klopt, maar hij kan daar heel goed mee omgaan. Mijn dochter wil graag wat meer controle houden, terwijl ik denk: laat gaan. Wat ik zo mooi aan Devin vind, is dat hij boven het pesten staat. Hij blijft gewoon zichzelf. Daarbij is Devin heel vergevingsgezind. Ik ben een aantal jaren geleden in Tibet geweest en hij doet me denken aan een Tibetaanse monnik. Zowel qua innerlijk als uiterlijk, omdat hij geadopteerd is. Hij is vredelievend en rustig. Echt een prachtig kind.”

Onder de indruk

“Wat ik ook mooi vind aan hem is dat hij zo open is. Devin speelt in theaterstukken, onder andere in Carré, en staat dan geregeld een kwartier alleen op het podium om uit te leggen wat het betekent om non-binair en gay te zijn. Mensen mogen hem alles vragen en overal geeft hij antwoord op. Ik ben zo trots op hem! Vroeger kwam niemand ervoor uit, er werd gewoonweg niet over gesproken. Ik ken ook niemand die gay is. Daardoor ben ik extra onder de indruk van de openheid van Devin.”

“We gaan graag samen naar musicals. We genieten bijvoorbeeld enorm van Mama Mia!. Ook is Devin, net als ik, dol op alles wat met mode te maken heeft. We houden allebei van kleren naaien en ik vind het heerlijk om te zien hoe hij op de Albert Cuyp zijn tekeningen laat zien en daar dan bijpassende stof bij koopt. Ik vertel dat soort verhalen ook tegen mijn vriendinnen, ik ben daar heel open in. Ik heb nog nooit een negatieve reactie gehad. Heel eerlijk? Het interesseert me ook niet hoe anderen erover denken. Ik ben een trotse oma!”

NB Met goedkeuring van Devin gebruiken we de voornaamwoorden hem/zijn.

null Beeld
Nathalie de Graaf en Caroline van MourikPetra Hoogerbrug. Styling: Karin van der Knoop. Visagie: Astrid Timmer.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden