null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Els (69): ’22 jaar huwelijk en ik had nog nooit een orgasme gehad’

Al jaren is je seksleven vooral een sáái leven. Je doet het niet meer met je partner of je bent al tijden alleen. En dan ineens… Vuurwerk! Hoe is het om na lange tijd weer iemand met de lakens te delen?

Drie vrouwen vertellen hun verhaal, de seksuoloog geeft raad.

De kans dat hét ervan gaat komen is groot

Suzanne (55) is moeder van drie volwassen kinderen en zeven jaar gescheiden. Sinds kort heeft zij, via een online datingsite, een nieuwe liefde gevonden: Ernst. Ze hebben het leuk samen, zijn al een paar keer uit eten geweest en nu hebben ze volgende week bij haar thuis afgesproken. Daar is ze behoorlijk opgewonden over. De kans dat hét ervan gaat komen is namelijk groot.

Tegelijkertijd boezemt juist dát haar angst in. Suzanne kan zich de laatste keer dat ze haar benen heeft geschoren omdat er wellicht seks in het verschiet lag niet meer herinneren en ook de lakens zijn al een behoorlijke tijd niet meer verschoond. Komt ook nog eens bij dat Ernst vijf jaar jonger is dan zij en, zo op het zicht, nog aardig strak in zijn vel zit. Dat is bij haar wel anders. Haar borsten hangen, haar billen vertonen putten en de kipfiletjes onder haar armen zijn de laatste jaren alleen maar erger geworden.

De zwaartekracht gaat een rol spelen

Volgens psycholoog/seksuoloog Irma van Steijn hebben veel vrouwen die zich na lange tijd weer op de datingmarkt begeven last van zulke gevoelens. “Met name vrouwen van boven de vijftig kunnen zich behoorlijk druk maken over hun lichaam. Zij vragen zich af: ben ik nog wel aantrekkelijk? Dat is niet zo vreemd, want hoe je ook wendt of keert, de zwaartekracht gaat op een gegeven moment toch een rol spelen.

En zelfs al ben je goed getraind en heb je een strak lijf, dan nog kun je je onzeker voelen, bijvoorbeeld over de vorm van je schaamlippen. Feit is dat ook die, naarmate je ouder wordt, wat meer gaan ‘hangen’. Ze voelen dan als een soort flapjes en veel vrouwen schamen zich daarvoor.” Dat is volgens haar niet nodig. “Partners zijn helemaal niet bezig met de vraag of schaamlippen mogelijk wat meer zijn gaan hangen, ze weten immers niet eens hoe je lijf er tien jaar geleden uitzag. Die over-focus ligt bijna altijd bij de vrouw zelf. En mocht een man daar toch moeilijk over doen, dan kun je je afvragen of hij wel de juiste partner is.”

Nog nooit een orgasme gehad

Veel minder schaamte dan om het lichaam ziet Irma als het gaat om seksueel genot. “Ik kom geregeld vrouwen tegen die pas halverwege hun leven eindelijk hun seksualiteit ontdekken. Zij zeggen: ‘Had ik dit twintig jaar geleden maar geweten.’ Vrouwen van nu zijn, meer dan ooit, bezig met: wat vind ík eigenlijk prettig? Dat is een goede ontwikkeling.”

Els (69) is zo iemand. Zij ontdekte naar eigen zeggen na een huwelijk van maar liefst 22 jaar eindelijk haar ‘seksuele zelf’. In haar huwelijk was de seks niet om over naar huis te schrijven. “We deden het wel, hoor, en ook best vaak, maar het was heel standaard: de daad op de traditionele manier en verder niks. Pas toen ik er wat over ging lezen, wist ik dat het ook anders kon. Dat de ander ook míj kon verwennen bijvoorbeeld.”

'Ik wist niet wat ik meemaakte'

De redenen om te scheiden waren divers, maar zeker is dat Els zich bevrijd voelde toen zij eenmaal haar eigen huis had. En haar eigen seksleven. “Ik weet dat dit voor veel vrouwen misschien vreemd klinkt, maar ik had nog nooit een orgasme gehad. Die kreeg ik voor het eerst toen ik, nota bene op mijn 47ste, voor de allereerste keer in mijn leven masturbeerde. Ik wist niet wat ik meemaakte.”

Niet lang na deze ervaring ontmoette Els via haar werk een man op wie ze stapelverliefd werd. De relatie duurde vijf jaar en Els kijkt er met plezier op terug. “Hij verwende me en ik verwende hem. Dat was geweldig, ik ontdekte toen pas het seksuele wezen in mezelf.”

Oud lijf

Schaamte, bijvoorbeeld voor haar ouder wordende lijf, kende ze in die periode niet. Dat is nu wel anders. “Als ik uit de douche kom en mezelf in de spiegel zie, zie ik een oud lijf. Erg sexy is het allemaal niet meer. Met name van mijn ronde buik kan ik balen, maar ook van mijn borsten is niet heel veel meer over en mijn huid is droog.”

En wat als ze nou nog eens een leuke man tegenkomt? “Ik weet het niet. Ik merk wel dat ik, nu ik wat ouder ben, seks minder belangrijk vind. Ik mis vooral de intimiteit, gewoon lekker knuffelen, een arm om elkaar heen slaan, dat soort dingen. Ik zou er wel tegen opzien om in bed te belanden, geloof ik. Al sluit ik niet uit dat dit nog een keer gaat gebeuren. Dan hoop ik maar dat hij ook zo zijn onzekerheden heeft.”

Ook mannen zijn onzeker

Irma: “Wat Els zeg is zó belangrijk, dat vrouwen ook inzien dat mannen net zo goed onzeker zijn. Zo hebben mannen van middelbare leeftijd en ouder vaak erectieproblemen. Dat kan een man bang maken. Hij durft zijn probleem niet te bespreken en kan vermijdend zijn in nieuwe contacten. Want ja, als zij erachter komt dat hij ’m niet omhoog krijgt… En die angst is dan juist hét recept om het erectieprobleem te versterken.

Tegen die mannen zou ik willen zeggen: ‘Er is geen vrouw die alleen om je erectie een relatie met je wil.’ En ook: ‘Als je je zelfbeeld zo van je penis laat afhangen, gaat-ie vanzelf wel hangen. Voor vrouwen én mannen geldt in het geval van onzekerheid: bespreek je issues van tevoren. Dan kun je gewoon liefhebben. Vaak lost het probleem zich dan trouwens vanzelf op. Ouder zijn is wat dat betreft een voordeel. Je praat dan gemakkelijker over deze zaken dan als je twintig bent.

Stiekeme afspraakjes

Petra (63), getrouwd, werd een jaar geleden smoorverliefd op een collega. Wat begon met wat heen en weer appen, mondde uit in een passionele zoen en meerdere stiekeme eetafspraken. “Ik had dat helemaal niet verwacht, dacht rustig oud te worden met mijn man. Maar ik kon mijn gevoel niet tegenhouden.” En toen was er op een gegeven moment het plan om elkaar te ontmoeten in de lobby van een hotel.

Petra: “Toen we die afspraak hadden staan, wist ik natuurlijk wel welke kant het op zou gaan. Ik was hartstikke nieuwsgierig, maar hállo, wel 63. Gelukkig had ik al eerder een keer tegen hem gezegd: ‘Zeg, ik heb wel een kwabbetje hier en een kwabbetje daar.’ En ook van het feit dat ik al jaren incontinentiemateriaal gebruik was hij op de hoogte. Hij zei dat allemaal geen enkel probleem te vinden.”

Moed indrinken

Petra heeft zichzelf voor die bewuste avond wel moed moeten indrinken. “Ik had al een flesje wijn op toen ik in het hotel aankwam. Zo was ik toch wat vrijer. Maar eenmaal in de hotelkamer, op bed, merkte ik dat ik steeds probeerde ‘mooi te liggen’. Als ik het bed uit stapte, moest hij zich van mij even omdraaien, zodat hij mijn kont niet zag. Achteraf gezien deed ik er vrij spastisch over.”

Inmiddels voelt ze zich een stuk vrijer. “Ik weet nu dat hij er écht niet mee zit dat ik geen jong lijf meer heb. We lachen samen nog geregeld om die eerste nacht. Ondanks mijn onzekerheid gaat alles goed, ook in bed, en weet ik precies wat ik wil. Het boek ‘seks’ was wel zo’n beetje dicht en is nu weer open. Dat is een fijn gevoel, bijna een openbaring: o ja, het is nog steeds erg lekker!”

Emotionele verbondenheid

Irma: “Het is belangrijk het juiste moment te kiezen voor die eerste keer seks met een nieuwe partner. Als je vooral op zoek bent naar seks en niet uit bent op een relatie, is het prima om bij de eerste date seks te hebben. Maar als je eigenlijk het liefst een fijne relatie wilt, wacht dan even met die seks, zeker als je de ander echt leuk vindt.

Het is belangrijk dat partners eerst een tijdje hun best voor elkaar doen. Dat geeft meer emotionele verbondenheid en vergroot het verlangen. Daarmee heb je een grotere kans op het voortzetten van een duurzame relatie. Doe het alleen als je er echt allebei klaar voor bent, als je je bij elkaar op je gemak voelt en duidelijk hebt wat de ander van de relatie verwacht. Zorg dat de ander weet dat je om hem/haar geeft.”

Potentiële partner

Hoeveel tijd dat precies kost, is niet in het algemeen te zeggen. Feit is dat je wel wat uren met elkaar moet hebben doorgebracht, dat je in elkaar hebt geïnvesteerd, elkaar aandacht hebt gegeven en dingen samen hebt ondernomen. Er zijn psychologen die zeggen: minstens 36 uur. Die uren kunnen verspreid zijn over een etentje en bijvoorbeeld een zaterdagmiddag samen enzovoort. Voor de meeste mensen betekent dat een paar weken. Heel veel langer wachten is ook niet verstandig. Het kan dan zo zijn dat het verlangen naar seks minder wordt.

Irma: “Je ziet dit ook in het dierenrijk. Het is prachtig om te zien hoe lang zwanen bezig zijn elkaar te veroveren. Als dat goed gaat, vormen zij een paar voor de rest van hun leven. Gaat het te snel, dan verliest één van de twee de aandacht en vormen ze geen paar. Als je op de eerste date meteen met elkaar naar bed gaat, is de spanning er snel af. Terwijl hij/zij mogelijk best een potentiële partner was voor een relatie.

Juist een vrouw die iets ouder is, denkt vaak: dat kunnen we wel overslaan, handiger om maar meteen elkaars lijf te leren kennen, dan weten we dat ook. Maar dat is een domme actie. Als je iemand écht leuk vindt, is het zaak eerst een tijdje je best te doen voor de ander. Dikke verbondenheid met iemand maakt het gelukkigst. En onthoud daarbij: wees nieuwsgierig en open-minded. Ontdek!”

Onzekerheid hoort bij houden van

Suzanne heeft haar nieuwe liefde inmiddels laten weten dat ze het doodeng vindt om seks met hem te hebben. “Ik heb hem gezegd dat het lang geleden is, dat ik onzeker ben over mijn lijf, niet weet wat de overgang, waar ik middenin zit, op dit gebied voor invloed heeft en dat ik bang ben onze mooie vriendschap te verpesten.”

Luchtte dat op? “Ja, enorm, al vond ik het doodeng om dit uit te spreken. Gelukkig reageerde hij heel fijn. Hij zei: ‘We gaan niks verpesten, daar waak ik voor. Natuurlijk ben je onzeker, dat ben ik net zo goed. Onzekerheid hoort bij houden van.’”

Tekst | Marijke Kolk

null Beeld

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2019-20.

Je kunt deze editie nabestellen op MAGAZINE.NL >

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Facebook-post: 'Hoe is het om na jaren weer seks te hebben? 3 vrouwen vertellen...'

Redactie MargrietGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden